Solar Magazine - Project van de week | Nieuw zonnedak ‘dwingt’ havenbedrijf Amsterdam doelstelling te verhogen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Project van de week | Nieuw zonnedak ‘dwingt’ havenbedrijf Amsterdam doelstelling te verhogen
© Port of Amsterdam

Project van de week | Nieuw zonnedak ‘dwingt’ havenbedrijf Amsterdam doelstelling te verhogen

In de rubriek Project van de week schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week Havenbedrijf Amsterdam dat de mijlpaal van 260.000 vierkante meter pv heeft bereikt.

Het havenbedrijf heeft op het dak van een pand aan de Kopraweg in de haven van Amsterdam 4.911 zonnepanelen in gebruik genomen. Het gebouw wordt gehuurd door grondstoffenbedrijf Recycling Service Centrum.

38 voetbalvelden
‘De opening van het dak is voor Port of Amsterdam echt een mijlpaal’, stelt Roon van Maanen, hoofd Energy & Circular Industry bij Port of Amsterdam. ‘We hadden als havenbedrijf de ambitie om eind 2024 zo’n 38 voetbalvelden aan zonnepanelen in het havengebied te hebben. Daar zijn we nu, begin 2023, overheen. We verhogen dan ook onze doelstelling. Een speciaal compliment gaat uit naar onze klanten. Het gros van de zonnepanelen ligt namelijk op hun daken en daarmee spelen onze klanten een belangrijke rol in de energietransitie.’

Obstakels wegnemen
Ondanks het huidige succes is een groot deel van het beschikbare Amsterdamse dakoppervlak nog onbenut. Het gaat bijvoorbeeld om daken met een ingewikkelde dakconstructie of daken waar innovatieve oplossingen nodig zijn, zoals lichtgewicht zonnepanelen.

Zita Pels, wethouder Duurzaamheid bij gemeente Amsterdam, hierover: ‘De gemeente zet zich in om obstakels weg te nemen en hulp aan te bieden. Zo kunnen bedrijven in Amsterdam gebruikmaken van gratis advies over zonnepanelen en begeleiding op maat. Daarnaast heeft de gemeente gratis QuickScans ingekocht voor grote daken. Ook kan een lening uit het Amsterdamse Duurzaamheidsfonds bedrijven op weg helpen. We streven ernaar om voor 2040 alle geschikte daken in te zetten voor de opwek van zonne-energie. Dit is ongeveer 1.100 megawattpiek.’​

De zonnepanelen van Recycling Service Centrum in cijfers

Fabrikant zonnepanelen: Trina Solar

Aantal zonnepanelen: 4.911 stuks

Kenmerken zonnepanelen: de Vertex S zonnepanelen – type TSM-405DE09 MCV-EVO2 – hebben een vermogen van 405 wattpiek per stuk, hebben een efficiëntie van 21,1 procent en zijn uitgerust met 120 gehalveerde zonnecellen.

Omvormers: type SG110CX  van Sungrow

Montagesysteem: ValkPitched van Van der Valk Solar Systems

Installateur: Sunprojects

Overige bijzonderheden: voor het zonnedak aan de Kopraweg wist het havenbedrijf in 2019 een positieve beschikking te verkrijgen binnen de subsidieregeling SDE+.

Doelstelling omhoog
Mede dankzij de nieuwe zonnepaneelinstallatie aan de Kopraweg heeft het havenbedrijf zijn doelstelling voor zonne-energie veel eerder behaald dan verwacht.

De afgelopen jaren hebben de bedrijven in Port of Amsterdam een groot aantal pv-installaties aangelegd. In 2020 werd al 1 jaar ‘te vroeg’ de doelstelling gehaald van 100.000 vierkante meter zonnepanelen op daken in de Amsterdamse haven. Midden 2020 telde de haven namelijk 120.000 vierkante meter zonnepanelen. Het 2024-doel om over 250.000 vierkante meter aan zonnepanelen te hebben, is met de huidige 260.000 vierkante meter óók al behaald. Van Maanen hierover: ‘We verhogen daarom de doestelling naar 350.000 vierkante meter, met een totale capaciteit van zo’n 63 megawattpiek per eind 2024. Daarmee levert Port of Amsterdam een bijdrage van ruim 20 procent aan de gemeentelijke doelstelling van 300 megawattpiek in 2025.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Coolblue Energie zoekt:

Accountmanager Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!