Waar de productie van windenergie in de Europese Unie (EU) met 15 procent groeide tot 420 terawattuur, groeide de productie van zonne-energie met 24 procent tot 203 terawattuur. Windenergie is nu goed voor 15 procent van de totale elektriciteitsproductie in de EU. Zonne-energie is goed voor 7,3 procent. Dit alles meldt de Europese klimaatdenktank EMBER in het nieuwe onderzoeksrapport ‘European Electricity Review 2023’.
Elektriciteitsmix
De gegroeide opwek van zonne-energie was vooral te danken aan de goede prestaties van Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje en Polen. Van deze landen zag Nederland de zonne-energieproductie het hardst stijgen. In onderstaande grafiek is te zien dat de jaargroei van de Europese zonne-energieproductie in 2022 verdubbeld is.
Top 3
Nederland kent daarbij het hoogste percentage zonne-energie in zijn elektriciteitsmix en de top 3 wordt gecompleteerd door Griekenland en Hongarije.
22 procent
Samen zijn wind- en zonne-energie inmiddels goed voor ruim een vijfde van de stroomproductie in de EU. In 2022 hebben ze zelfs voor het eerst een hoger marktaandeel dan fossiel gas, waarvan het productieaandeel 20 procent bedroeg. Het aandeel steenkool steeg wel, te weten met 1,5 procent tot 16 procent. Daarbij merken de EMBER-onderzoekers op dat het steenkoolgebruik in de laatste 4 maanden van 2022 daalde, omdat Europa een dreigende terugkeer naar steenkool in de nasleep van de energiecrisis verhinderde .
‘Europa heeft het ergste van de energiecrisis vermeden’, aldus Dave Jones, hoofd data-inzichten van EMBER. ‘De marktschokken van 2022 veroorzaakten slechts een kleine opmars van steenkool en een enorme golf van steun voor hernieuwbare-energiebronnen. Elke angst voor een terugkeer naar steenkool is nu dood.’
Recorddaling gas
EMBER voorspelt bovendien dat de overgang van Europa naar wind- en zonne-energie ertoe zal leiden dat de elektriciteitsproductie op basis van gas in 2023 een recorddaling tegemoet kan zien. De onderzoekers schatten dat de stroomproductie van fossiele brandstoffen in 2023 met 20 procent zou kunnen kelderen.
‘We zien een opmerkelijke versnelling in het tempo waarmee hernieuwbare energie wordt uitgerold’, duidt Jones. ‘Het is duidelijk dat Europese burgers willen profiteren van goedkope, schone energie. Het toont aan dat de doelstelling van 45 procent hernieuwbare energie in 2030 ambitieus is, maar absoluut haalbaar. Europeanen weten dat we moeten afzien van fossiele brandstoffen. Hernieuwbare-energiebronnen zijn cruciaal om de klimaatcrisis aan te pakken en luchtvervuiling tegen te gaan. Ze zijn ook cruciaal om onze afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te beëindigen. De aanhoudende energiecrisis zal nog een moeilijke winter met zich meebrengen, maar hoe meer hernieuwbare-energiebronnen we hebben, hoe soevereiner we zijn in onze energievoorziening.’