logo
wvhj2023
hero-image
25 januari 2023

Global Battery Alliance presenteert concept van wereldwijd batterijpaspoort

De Global Battery Alliance heeft het proof of concept gepresenteerd van zijn wereldwijde batterijpaspoort. 3 jaar lang hebben leden die de batterijwaardeketen van mijn tot recycling vertegenwoordigen eraan gewerkt.

De Global Battery Alliance wil tegen 2030 een duurzame batterijwaardeketen tot stand brengen en stelt dat het batterijpaspoort essentieel is om de snelle schaalvergroting van duurzame, circulaire en verantwoorde batterijwaardeketens mogelijk te maken. Het proof of concept van het ‘Battery Passport’ is gelanceerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.

Digitale tweeling
Het transparanter maken van waardeketens voor batterijen door de introductie van het batterijpaspoort is een cruciale stap op weg naar het opzetten van duurzame waardeketens voor batterijen in een snelgroeiende industrie.

Met het batterijpaspoort wordt een digitale tweeling van een fysieke batterij gecreëerd die informatie over alle toepasselijke duurzaamheids- en levenscyclusvereisten bevat. Het batterijpaspoort moet betrouwbare gegevens verzamelen, uitwisselen en rapporteren onder alle belanghebbenden in de levenscyclus van de batterij. Die informatie gaat over de herkomst van het materiaal, de chemische samenstelling en de productiegeschiedenis van de batterij en de duurzaamheidsprestaties.

Openbaar beschikbaar
De prototype batterijpaspoorten zijn openbaar beschikbaar op de website van de Global Battery Alliance en bevatten voorbeeldgegevens van Audi en Tesla en hun partners in de waardeketen.

In de Europese Unie is een batterijpaspoort vanaf 2026 verplicht en de batterij-alliantie verwacht dat andere regio’s dit gaan volgen. Dat maakt volgens de organisatie de lancering van het batterijpaspoort van de alliantie belangrijker dan ooit om in de toekomst een wereldwijd geharmoniseerd kader te bieden voor duurzaamheidsprestaties. Benedikt Sobotka, medevoorzitter van de Global Battery Alliance, hierover: ‘Het batterijpaspoort van onze alliantie is het eerste en enige paspoort dat is ontwikkeld door belanghebbenden uit de hele batterijwaardeketen, waardoor het de “standaarddrager” is voor batterijtransparantie. Onze aandacht gaat nu uit naar het benchmarken van Battery Passport-gegevens en het uitgeven van kwaliteitszegels op basis van duurzaamheidsprestaties om eindgebruikers een betrouwbare bron van gegevens te bieden, aankoopbeslissingen te begeleiden en verbeteringsacties in de hele waardeketen op gang te brengen.’

Afgelopen december lanceerde de Global Batterij Alliance al haar Human Rights Index en Child Labour Index. Deze indexen meten de inspanningen van bedrijven en de productie in de batterijwaardeketen en ondersteunen zo de uitbanning van kinderarbeid en het respecteren van de mensenrechten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten