Solar Magazine - Utrecht versoepelt regels voor zonnepanelen op gemeentelijke monumenten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Utrecht versoepelt regels voor zonnepanelen op gemeentelijke monumenten

Utrecht versoepelt regels voor zonnepanelen op gemeentelijke monumenten

De gemeente Utrecht gaat zonnepanelen aan de achterzijde van daken en op platte daken van gemeentelijke monumenten zonder vergunning mogelijk maken. Voorwaarde is dat ze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Dit alles staat in het voorstel voor de nieuwe verordening Erfgoed van de gemeente Utrecht dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorlegt. De nieuwe verordening Erfgoed vervangt de Monumentenverordening uit 2010.

Coalitieakkoord
Voor het aanbrengen van wijzigingen aan een monument is een omgevingsvergunning nodig. In de nieuwe verordening is het plaatsen van zonnepanelen die niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg voortaan vergunningsvrij. Het bestuurscollege komt hiermee tegemoet aan het uitgangspunt in het coalitieakkoord om verduurzaming bij beschermde monumenten gemakkelijker te maken.

Met de nieuwe verordening gelden voortaan dezelfde regels voor gemeentelijke monumenten als voor rijksmonumenten. Zo is er straks voor gemeentelijke monumenten geen vergunning meer nodig voor het uitvoeren van gewone onderhoudswerkzaamheden en het aanbrengen van wijzigingen aan interieur zonder monumentale waarden. Pandeigenaren die twijfelen of een vergunning nodig is, kunnen contact opnemen met de gemeente. Net als voor rijksmonumenten geldt straks een instandhoudingsplicht voor gemeentelijk beschermde monumenten. Dit geeft de mogelijkheid om handhavend op te treden als sprake is van verwaarlozing van een monument.

Aanwijzen
In de nieuwe verordening is de procedure om monumenten aan te wijzen, verduidelijkt. Belanghebbenden kunnen voortaan een pand bij het college van burgemeester en wethouders voordragen als gemeentelijk beschermd monument. Het college beslist vervolgens of het een aanwijzingsprocedure start. Een belanghebbende moet zelf het benodigde cultuurhistorische onderzoek laten uitvoeren om aan te tonen dat een pand ook echt cultuurhistorische waarde heeft.

Op de website van de gemeente Utrecht wordt binnenkort bekendgemaakt wanneer de nieuwe verordening Erfgoed ingaat. Tot die tijd geldt de huidige Monumentenverordening 2010.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Energiebedrijf Vrijopnaam zoekt:

(junior) Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Noord-Brabant (Tilburg/Breda)
SolarNRG zoekt:

CAD Tekenaar

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!