Solar Magazine - Solarfields sluit batterij van 5 megawattuur aan bij zonnepark in Terneuzen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solarfields sluit batterij van 5 megawattuur aan bij zonnepark in Terneuzen
© Solarfields

Solarfields sluit batterij van 5 megawattuur aan bij zonnepark in Terneuzen

Solarfields heeft zijn eerste batterij in gebruik genomen. Die primeur is voor Zonnepark Bontepolder in het Zeeuwse Terneuzen. De batterij kent een vermogen van 5 megawatt en een opslagcapaciteit van 5 megawattuur.

Het is volgens de projectontwikkelaars de eerste Nederlandse batterij die op zo’n grote schaal bij een zonnepark gebruikt wordt op dezelfde netaansluiting.

Site acceptance test
Het energieopslagsysteem is ontwikkeld door Alfen en is deze week onder beheer van Solarfields geplaatst.

Bij het oplevermoment van de batterij zijn de laatste afrondende tests uitgevoerd middels een zogenaamde site acceptance test (sat). Tijdens deze test worden verschillende zaken gecontroleerd. De batterij wordt geladen en ontladen. De batterijcellen, laadsnelheid en koelsystemen worden bekeken, maar ook hoe de behuizing erbij staat en of de communicatie met de software correct verloopt. Na afloop van deze geslaagde test is de batterij volledig in beheer gekomen van Solarfields.

Realtime reageren
De koppeling tussen het stroomnet, de batterij en het zonnepark draagt bij aan een stabieler elektriciteitsnet, want men kan realtime reageren op de situatie op de markt.

‘Door de plaatsing van de batterij kunnen we het energiesysteem op diverse manieren ondersteunen’, vertellen projectmanager Storage, Hydrogen & Smart Grids Gerke Schaap en EPC-manager Maarten Kral van Solarfields. ‘De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren op landelijk niveau, of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen.’

31.962 zonnepanelen
Op de voormalige vuilstort Bontepolder in Terneuzen startte Solarfields in juni met de bouw van een zonnepark. De totale oppervlakte van het zonnepark bedraagt 11,8 hectare, waar 31.962 zonnepanelen geplaatst zijn die genoeg zonne-energie leveren voor ruim 4.600 huishoudens.

Bij de realisatie van deze batterij werkte Solarfields samen met Alfen, ib vogt, Repowered en Spectral.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Sunprojects B.V. zoekt:

Tender Medewerker

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen, 1183 AG
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!