logo
wvhj2023
hero-image
3 januari 2023

Meyer Burger start nieuwe samenwerking voor zonnepanelen met perovskiet- en tandemtechnologie

De Duits-Zwitserse fabrikant Meyer Burger is een aantal nieuwe partnerschappen aangegaan voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie zonnepanelen met perovskiet- en tandemzonnecellen.

Het doel van de samenwerking is de industriële productie van zonnecellen met een rendement van meer dan 30 procent mogelijk te maken. De samenwerkingsactiviteiten draaien om de industrialisatie van nieuwe technologieën en de overgang van het laboratorium naar massaproductie met het oog op de toekomstige uitbreiding van de gigawattcapaciteit op de productielocaties van Meyer Burger.

Meerjarige samenwerking
Voor de ontwikkeling van hoogwaardige zonnecellen en zonnepanelen van de volgende generatie heeft Meyer Burger diverse meerjarige samenwerkingsovereenkomsten ondertekend. Samen met CSEM uit Zwitserland, Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB), het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE in Freiburg en het Institute of Photovoltaics van de Universiteit van Stuttgart gaat het bedrijf werken aan de industrialisatie van perovskiet-tandemtechnologie.

Dat zal naar verwachting in de toekomst de industriële productie van zonnecellen met een rendement van meer dan 30 procent mogelijk maken. In overeenstemming met het beschermde bedrijfsmodel van het bedrijf, zal de ontwikkeling van deze nieuwe productietechnologieën uitsluitend worden gebruikt voor de eigen productie van Meyer Burger. Het doel is om de energieopbrengst van commerciële zonnepanelen aanzienlijk verder te verhogen.

Gepatenteerde oplossingen
Het werk met het nieuwe consortium is gebaseerd op bestaande samenwerkingsverbanden voor de ontwikkeling van heterojunctiezonnecellen. Meyer Burger is in het verleden al samenwerkingen aangegaan om perovskiettechnologie te onderzoeken, onder meer met Oxford PV. Het bedrijf heeft daarom al zijn eigen gepatenteerde technologische oplossingen ontwikkeld. Perovskiettechnologie vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal op de innovatieroadmap van Meyer Burger.

Samen met zijn partners heeft Meyer Burger al enkele eerste successen geboekt als het gaat om de industrialisatie van de perovskiettechnologie. Zo hebben CSEM en Meyer Burger een recordrendement behaald van 29,6 procent voor een perovskiet-tandemzonnecel van 25 vierkante centimeter. Om dit te bereiken, combineerden de Zwitserse onderzoekers heterojunctiesiliciumcellen met perovskietstructuren.

Recordrendement
‘Dit uitstekende resultaat demonstreert het potentieel van silicium perovskiet-tandemzonnecellen om hoge efficiënties te bereiken’, stelt professor Christophe Ballif, directeur Duurzame Energie bij CSEM. ‘Hoewel we nog veel werk voor de boeg hebben, is de industrialisatie van zonnecellen met een rendement van meer dan 30 procent op de goede weg.’

HZB heeft een recordrendement van meer dan 31 procent bereikt voor laboratorium-tandemzonnecellen in combinatie met heterojunctie en perovskiet. Nu gaat het, in samenwerking met Meyer Burger en zijn partners, de resultaten toepassen op de productie van commerciële producten in de industrie. ‘Door in Europa te produceren, creëert Meyer Burger hoogwaardige banen terwijl het gebruikmaakt van technologieën die in Europa zijn ontwikkeld’, aldus professor Rutger Schlatmann, directeur van het Competence Center Photovoltaics Berlin PVcomB bij HZB.

Stabiel productieproces
Het succes van de perovskiet/-siliciumtandemtechnologie is volgens de betrokken partijen sterk afhankelijk van de aanwezigheid van een stabiel industrieel productieproces en zonnepanelen die een hoge mate van betrouwbaarheid bieden.

‘Het doel is dat perovskiet/siliciumzonnepanelen voldoen aan de hoge normen van betrouwbaarheid en levensduur die worden gesteld door de klassieke silicium pv-technologie’, stelt professor Andreas Bett, directeur van Fraunhofer ISE. ‘Hiertoe zullen wij optreden als een toegewijde partner, gebruikmakend van de jarenlange expertise van Meyer Burger in het opschalen van pv-productieprocessen en de productie en certificering van zonnepanelen.’

Nieuwe materialen
Het Institute for Photovoltaics van de Universiteit van Stuttgart doet onderzoek naar de eigenschappen van de nieuwe materialen voor nieuwe zonneceltechnologie, waaronder perovskieten. Perovskieten zijn een relatief nieuwe klasse halfgeleiders die licht uitzenden en absorberen over het gehele zichtbare en infrarode bereik. Ze zijn samengesteld uit goedkope, overvloedige individuele componenten.

‘Alleen met een sterk team zal het mogelijk zijn om perovskiet-halfgeleiders om te zetten in een duurzaam en concurrerend product’, stelt professor Michael Saliba, directeur van het Institute for Photovoltaics (IPV) van de Universiteit van Stuttgart. ‘Meyer Burger speelt op Europees niveau een sleutelrol in dit proces door een langetermijnvisie na te streven die het nieuwste onderzoek combineert met massaproductie. Alleen op deze manier is het mogelijk om een pv “Made in Europe” tot stand te brengen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten