Inmiddels is er 100 miljoen euro via het platform geïnvesteerd. ‘Dat is een prachtig resultaat, maar eigenlijk zijn we nog maar net begonnen’, aldus Pluut. ‘Wij willen de beste financiële oplossingen bieden voor alle zonne-energieprojecten van 25.000 euro tot en met 5 miljoen euro. Daarom financieren we nu ook zonne-energieprojecten zonder SDE++, bijvoorbeeld kleinverbruiksaansluitingen of op basis van alleen een stroomafnameovereenkomst (ppa).’
ZonnepanelenDelen startte als een crowdfundingplatform. Dat telt inmiddels 10.024 deelnemers. Die investeerden gezamenlijk zo’n 35 miljoen euro, waardoor meer dan 450 megawattpiek aan zonnepanelen is geïnstalleerd. Hierdoor kan iedereen, ook degenen die geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen, deelnemen aan de energietransitie en daar ook de financiële vruchten van plukken. Tegelijkertijd wordt tegenwicht geboden aan de trend die al even gaande is; de zonne-energiemarkt wordt in toenemende mate gedomineerd door grote investeerders en ontwikkelaars die profiteren van schaalvoordeel. Ook zo democratiseert ZonnepanelenDelen de energietransitie.
Zonfonds en Zonlease
‘De afgelopen jaren hebben we daarin nieuwe stappen gezet, met name op het gebied van het toegankelijker maken van kapitaal’, aldus Pluut. Hij doelt daarmee op 2 innovaties van ZonnepanelenDelen. Met Zonlening biedt het bedrijf sinds 2018 ontwikkelaars, landeigenaren, mkb’ers en agrariërs een bancaire financieringsvorm voor projecten vanaf 1 megawattpiek voor kleinschalige zonne-energieprojecten. In 2021 werd Zonlease geïntroduceerd, een financial lease-oplossing waarbij ZonnepanelenDelen de zonnepanelen betaalt en de gebouweigenaar direct het economische eigendom verkrijgt; in plaats van zijn dak te verhuren. Dit vereenvoudigde de realisatie van SDE++-projecten vanaf 300 kilowattpiek. Sindsdien hebben de ontwikkelingen in de Nederlandse zonne-energiemarkt echter niet stilgestaan. Wat ziet Pluut gebeuren?
Druk op projecten
‘De markt wordt nu echt volwassen’, stelt Pluut. ‘Dat bewijst bijvoorbeeld de samenwerking met ING voor Zonlening en het toetreden van ING Sustainable Investments als aandeelhouder van ZonnepanelenDelen in 2022. Daarnaast zie je nieuwe energiebedrijven opstaan, een flinke consolidatieslag in alle segmenten van de keten en traditionele fossiele bedrijven die stevig investeren in de productie van groene energie… Er worden heel veel zonnepanelen gelegd, en dat is ook nodig. Maar er zijn ook uitdagingen. Zo werden volgens CertiQ gedurende de eerste 3 kwartalen van 2022 ruim een derde minder SDE+(+)-projecten dan het jaar daarvoor gerealiseerd. Dat heeft onder andere te maken met toegenomen kosten voor materiaal en transport, en de stijging van rentelasten. Daarmee wordt natuurlijk ook een grote druk gelegd op projecten die het zonder SDE++ moeten doen. Wij volgen deze marktontwikkelingen nauwgezet.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.