logo
© Sungevity
© Sungevity
15 december 2022

2 miljoen huizen in Nederland hebben zonnepanelen

In het bijzijn van minister Rob Jetten is het 2 miljoenste huis in Nederland van zonnepanelen voorzien. De pv-installatie werd gerealiseerd door Sungevity met zonnepanelen van de Nederlandse fabrikant Solarge.

Het bereiken van de mijlpaal is berekend door marktonderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNE Research). De zonnepanelen die vandaag geïnstalleerd zijn, zijn de eerste 100 procent circulaire panelen op een woning in Nederland.

1 op de 3
Ruim 1 op de 3 koopwoningen in Nederland, te weten 35 procent, heeft nu zonnepanelen op het dak liggen. Daarnaast is 16,1 procent van de sociale huurwoningen met zonnepanelen uitgerust.

Minister Jetten heeft symbolisch het 2 miljoenste zonne-energiesysteem overhandigd aan familie Peeters in Hoofddorp. De betrokken partijen benadrukken dat de mijlpaal ook een keerzijde kent: aan het einde van de levensduur brengen de zonnepanelen afval met zich mee. Schaarse grondstoffen zoals zilver, koper en silicium kunnen nu nog niet goed hergebruikt worden. Om die reden heeft Sungevity bij dit huishouden zonnepanelen van Solarge geïnstalleerd. De zonnepanelen van deze Nederlandse fabrikant zijn niet alleen 100 procent circulair ontworpen, maar bij de productie komt ook 75 procent minder CO2 vrij.

Recyclebaar
Solarge heeft een R&D- en productiefaciliteit in Weert en ontwikkelt momenteel een volautomatische productielijn voor volume productie die in het voorjaar van 2023 in bedrijf zal worden gesteld. Door gebruik te maken van vezelversterkte polymeren en een speciaal door SABIC voor dit doeleind ontwikkelde set materialen ontstond de basis voor de techniek om lichtgewicht zonnepanelen te produceren. Samen met Solarge is een zonnepaneel ontwikkeld die 100 procent recyclebaar is en waarvan de reststoffen als grondstof kunnen dienen voor nieuwe zonnepanelen.

‘Wereldwijd zijn wij – na Australië – het land met de meeste zonnepanelen per inwoner’, stelt minister Jetten tevreden vast. ‘Het laat zien dat we serieus werk maken van de energietransitie. We werken hard aan de kwantiteit, maar ook aan kwaliteit. Circulariteit is een van de grote uitdagingen van de energietransitie. Recyclen en hergebruiken is essentieel. We willen uiteraard dat zo veel mogelijk mensen deel uitmaken van de energietransitie en iedereen kan profiteren van bijvoorbeeld zonnepanelen. Alle initiatieven die daar aan kunnen bijdragen zijn welkom. Ik moedig daarom van harte initiatieven aan zoals dat van Sungevity, ZonNext, dat tweedehands zonnepanelen op sociale huurwoningen installeert.’

2 belangrijke stappen
Maartje van Engelen van Sungevity voegt toe: ‘In Nederland moeten we 2 belangrijke stappen maken, waar stimulans vanuit de overheid voor nodig is, namelijk allereerst zorgen dat we zo snel mogelijk zonnepanelen hoogwaardig gaan recyclen en circulaire zonnepanelen gaan verkopen. Ten tweede zorgen dat zonnepanelen ook voor huishoudens met een kleinere portemonnee beschikbaar zijn. Zij hebben de korting op de energierekening het hardste nodig. Daarnaast is de energietransitie echt succesvol als iedereen daar aan mee kan doen. Gelukkig kunnen we vandaag weer een familie blij maken en hun energierekening het eerste jaar al met gemiddeld 90 euro per maand verlagen. Een kwart van Nederland doet al mee hoge energieprijzen, vertraagde afbouw van de salderingsregeling en toename van laagdrempelige financieringsopties maken zonnepanelen steeds aantrekkelijker voor huishoudens.’

Volgens Daan Jansen, onderzoeker bij DNE Research, vindt men het ook steeds belangrijker om bij te dragen aan de energietransitie en onafhankelijk te worden van het stroomnet. ‘In iets meer dan twee jaar tijd is het aantal huishoudens met zonnepanelen verdubbeld naar 2 miljoen stuks. Kijkend naar alle zonnepanelen in Nederland, niet alleen naar die op woningen, hebben we in Nederland bijna drie zonnepanelen per inwoner. Daarmee blijven we per inwoner gemakkelijk Europees kampioen en komen we steeds dichter in de buurt van wereldkampioen Australië.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten