In de eerste helft van het kalenderjaar zagen Chinese fabrikanten door de sterk groeiende wereldwijde vraag de export maand na maand toenemen. Na een piek in de maand juli is de export in oktober dus echter voor de derde maand op rij gekrompen.
133,3 gigawattpiek
Uit de Chinese douanedatabase van PV InfoLink blijkt dat China in oktober 11,8 gigawattpiek aan zonnepanelen heeft geëxporteerd, een stijging van 40 procent op jaarbasis. De analisten van PV InfoLink wijzen er echter op dat die stijging gering is vergeleken met de groei in de eerste helft van het kalenderjaar. De maand-op-maand groei was zelfs negatief en bedroeg -7 procent. Dat is wel weer een kleinere daling vergeleken met de krimp van -11 procent in september, maar het is duidelijk dat de buitenlandse vraag aan het afzwakken is.
In de periode januari-oktober 2022 heeft China in totaal 133,3 gigawattpiek aan zonnepanelen geëxporteerd; een groei van 83 procent op jaarbasis. De analisten denken dat de vraag nu afzwakt doordat in de overzeese markten grote voorraden zijn opgebouwd.
Europa: 6,9 gigawattpiek
In september zagen de meeste markten de invoer van zonnepanelen uit China afnemen, maar in oktober was minder consistentie zichtbaar. De export naar Azië-Pacific, Amerika en Afrika kende een geringe groei, terwijl de export naar Europa en het Midden-Oosten terugliep. Europa – de grootste overzeese markt – kende de grootste daling, wat gevolgen had voor de totale exportvolumes.
Europa importeerde in oktober 6,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 10 procent op jaarbasis en 11 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar betekent het importvolume nog altijd een stijging van 68 procent op jaarbasis. Dat groeipercentage op jaarbasis is wel aanzienlijk lager dan in de eerste helft van het kalenderjaar. Van januari tot oktober heeft Europa 74,7 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen geïmporteerd, goed voor 56 procent van de totale Chinese zonnepaneelexport. De marktonderzoekers wijten de teruglopende vraag aan het tekort aan omvormers en arbeidskrachten, evenals een hoge voorraad wat de belangrijkste oorzaak is. Als gevolg hiervan zagen Nederland, Spanje en Duitsland de invoer dalen. Bovendien is het vierde kwartaal traditioneel het laagseizoen in Europa. De export naar Europa zal dit kwartaal volgens PV InfoLink dan ook verder afnemen.
Azië-Pacific: 1,9 gigawattpiek
De regio Azië-Pacific importeerde in oktober 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een groei van 3 procent op maandbasis maar een daling van 3 procent op jaarbasis. Het cumulatieve importvolume van januari tot oktober bedroeg 24,9 gigawattpiek, een stijging van 36 procent op jaarbasis. Afgezien van de door importheffingen veroorzaakte impact op de vraag vanuit India – vanwege het aanleggen van voorraden in januari, februari en maart – is de invoer in de regio sinds april stabiel gebleven.
Dit jaar zullen India, Japan en Australië naar verwachting 76 procent van het marktaandeel van Azië voor hun rekening nemen. Het Japanse importvolume is in oktober licht gegroeid en blijft dit jaar stabiel. Het importvolume van Australië daalde met bijna 37 procent; het was de vierde dip op rij sinds de maand juni. In Zuidoost-Azië kenden ook landen als Thailand, de Filippijnen en Maleisië een hoger importvolume dan vorig jaar. De meeste landen, behalve Thailand, importeerden allemaal meer zonnepanelen dan de voorgaande maand.
Amerika: 2,2 gigawattpiek
Noord- en Zuid-Amerika importeerden in oktober 2,2 gigawattpiek aan modules uit China, een stijging van 28 procent op jaarbasis en 2 procent op maandbasis. Van januari tot oktober importeerde de regio 21,5 gigawattpiek aan zonnepanelen, een groei van 79 procent vergeleken met de 12 gigawattpiek in dezelfde periode vorig jaar.
De belangrijkste importeur in deze regio is Brazilië, dat sinds januari 15,7 gigawattpiek aan zonnepanelen heeft geïmporteerd; oftewel 73 procent van het totaal van de regio. Wereldwijd is Brazilië dit jaar de op een na grootste importeur van Chinese gigawattpiek. Omdat het land nettarieven gaat heffen op kleinschalige gedistribueerde opwekkingsprojecten, vindt dit jaar een installatiestorm plaats. Het invoervolume van het land daalde licht na een piek in augustus, maar bleef in september en oktober nog steeds zo’n 1,5 gigawattpiek.
Midden-Oosten en Afrika: 0,5 gigawattpiek
Het Midden-Oosten importeerde in oktober 0,5 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een daling van 33 procent ten opzichte van de voorgaande maand, maar een stijging van 23 procent op jaarbasis. In de Verenigde Arabische Emiraten, de grootste markt in de regio, bleef het importvolume ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand, terwijl andere landen in de maand oktober een negatieve groei doormaakten. Afrika importeerde 0,29 gigawattpiek aan modules uit China, een stijging van 36 procent op jaarbasis. In vergelijking met september is het importvolume van het land slechts met 9 procent gestegen.
Verzwakken
Al met al blijkt uit China’s douanegegevens dat de overzeese vraag naar zonnepanelen verzwakt. Europa, dat in het eerste halfjaar voorraden heeft aangelegd, heeft zijn invoer aanzienlijk verlaagd. De dalende prijzen op de markt geven volgens PV InfoLink ook aan dat fabrikanten voorraad verkopen. Gezien de grote voorraad in Europa, de moeilijkheden bij de bouw van nieuwe pv-installaties tijdens de winter op het noordelijk halfrond, het tekort aan arbeidskrachten en het traditionele laagseizoen, verwacht PV InfoLink dat de vraag van overzeese markten tot het einde van het jaar laag zal blijven.