logo
wvhj2023
© Hydro
© Hydro
13 december 2022

Fabrikanten moeten werk maken van 100 procent circulaire montagesystemen

Iedere fabrikant maakt bij de productie van zijn montagesystemen gebruik van gerecycled aluminium of staal. De eerste fabrikant wiens product uit 100 procent gerecycled materiaal bestaat, moet echter nog opstaan.

Dat zo’n product binnen enkele jaren op de Nederlandse en Vlaamse zonne-energiemarkt geïntroduceerd wordt, lijkt welhaast zeker. Nu de duurzaamheidseisen aan zonnepanelen snel toenemen, zullen die ook voor montagesystemen snel hun intrede doen.

Zonnepaneelfabrikanten zijn er de laatste jaren aan gewend geraakt. Kritische vragen over de duurzaamheid van hun productieprocessen. Om de milieubelasting van zonnepanelen te bepalen, wordt een levenscyclusanalyse (lca) uitgevoerd. In Nederland worden de uitkomsten van deze lca’s vastgelegd in de Nationale Milieudatabase (NMD) die de basis vormt voor het uitvoeren van MilieuPrestatie Gebouwen (MPG)-berekeningen. Ook België kent zo’n database – de Databank voor milieuproductverklaringen (EPD) – maar daar zijn vooralsnog geen zonnepanelen in opgenomen.

Gedwongen
Nu zonnepanelen mainstream zijn geworden en ook bij ieder nieuwbouwproject standaard worden toegepast, zullen steeds meer fabrikanten zich gedwongen zien hun producten te laten doorrekenen voor opname in de database(s) en montagesysteemfabrikanten zullen ongetwijfeld in hun kielzog volgen.

Een belangrijk voordeel voor hen is dat een van hun primaire grondstoffen – aluminium – zeer goed te recyclen is. Dat recyclen vraagt slechts een fractie van de energiebenodigdheid ten opzichte van de primaire productie. Het is daarmee logisch dat montagesysteemfabrikanten op grote schaal gebruikmaken van gerecycled aluminium. Zo maken Sunbeam en IMS-Solar gebruik van aluminium van Norsk Hydro en Hammerer Aluminium Industries (HAI), 2 duurzamere aluminiumproducenten. De bedrijven gaan namelijk verder dan het gebruik van gerecycled aluminium – dat door vrijwel iedere aluminiumproducent gebruikt wordt, omdat het veel goedkoper is dan volledig nieuw aluminium maken – en gebruiken aluminium met een lage CO2-uitstoot doordat het met hernieuwbare energie wordt geproduceerd.

Oorlog
Dat montagesysteemfabrikanten bij hun productinnovaties in toenemende mate aandacht schenken aan circulariteit en duurzaamheid is geen overbodige luxe, want ze hebben nog altijd te maken met hoge grondstofprijzen als gevolg van de coronacrisis. Zo tikte de prijs voor aluminium in de winter van 2022 op de London Metal Exchange (LME) het hoogste niveau in 10 jaar tijd aan. Sindsdien zijn de prijzen wel gedaald, maar ze bevinden zich nog altijd flink boven de precoronaprijzen.

De Russisch-Oekraïense oorlog vergrootte bovendien in 2022 de problemen. Staal- en aluminiumfabrieken in Oekraïne werden gesloten of platgebombardeerd en de levering uit Russische fabrieken stagneerde. Daarbovenop schoot de energieprijs omhoog, waardoor productieprocessen duurder werden. Gemiddeld zijn de kosten voor een montagesysteem hierdoor met tientallen procenten gestegen ten opzichte van enkele jaren geleden.

Gevulde orderportefeuille
Prijsstijgingen of niet, ook montagesysteemfabrikanten moeten nog steeds alles op alles zetten om aan de vraag te kunnen voldoen. Ze weten zich door de snelgroeiende residentiële en commerciële markt namelijk verzekerd van overvolle orderportefeuilles. Groeimogelijkheden lijken eindeloos en enkel beperkt te worden door het – ogenschijnlijk tijdelijke – gebrek aan grondstoffen, personeel en productiecapaciteit.

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2023.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten