Bij consumenten is er onbekendheid. ‘Bovendien is de meerwaarde zeer beperkt voor mensen die geen toestellen hebben die veel stroom vragen zoals een warmtepomp of elektrische auto; en zolang het merendeel van de energierekening uit toeslagen bestaat. Grootschalige promotie van dynamische prijscontracten is voor nu het paard achter de wagen spannen.’
Vroege fases
Eind 2021 verplichtte de Europese Unie (EU) energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten de mogelijkheid tot het afsluiten van een dynamisch elektriciteitscontract te bieden. Hierbij betaalt de afnemer een tarief dat de volatiliteit van de marktprijzen volgt – per uur, half uur of kwartier. Vlaanderen kent 5 energieleveranciers die aan het criterium van de EU voldoen, en vele kleinere. Waarom komen dynamische tarieven er niet van de grond, wat is er nodig om dat te veranderen? Het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap (VEKA) vroeg 3E en 70GigaWatt Consulting dit uit te zoeken.
3E werd in 1999 opgericht als advies- en onderzoeksbureau met de focus op hernieuwbare energie. Anno 2022 heeft het 2 hoofdactiviteiten. Het richt zich op technische en financiële begeleiding in de vroege fasen van de ontwikkeling van zon- en windparken; ontwerp, yield assessment, site supervising, oplevering… Daarnaast verzorgt het de monitoring van dit soort installaties ten behoeve van assetmanagement; in Europa en daarbuiten heeft het bedrijf inmiddels zo’n 10 gigawattpiek in beheer. Met die kennis en ervaring wordt 3E ook betrokken bij Europese en nationale beleidsstudies. Het recente onderzoek naar dynamische prijscontracten is daar een voorbeeld van.
Meer ruimte
‘De redenen waarom de EU hierop inzet, zijn zeer legitiem’, aldus Baetens. ‘Er is meer flexibiliteit nodig in ons energiesysteem. Wanneer het vraagprofiel meer wordt aangepast op de prijsschommelingen over de dag vlakken die af, waardoor marktprijzen dalen. Daarnaast ontstaat zo meer ruimte voor extra hernieuwbare energie op de stroomnetten, waardoor we letterlijk meer ruimte geven aan de energietransitie en we minder hoeven te investeren in verzwaring van de elektriciteitsinfrastructuur. Er zijn dus voordelen aan alle kanten, al helemaal in deze tijd van torenhoge energieprijzen en grote urgentie in het bestrijden van klimaatverandering.’
Lees het volledige artikel hieronder in de december 2022-editie van Solar Magazine.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.