logo
wvhj2023
© Eneco
© Eneco
10 december 2022

SolarPower Europe: 1 miljoen Europese gezinnen hebben een thuisbatterij

Europa heeft in 2022 zijn 1 miljoenste thuisbatterij verwelkomd. Dat meldt koepelorganisatie SolarPower Europe in haar nieuwste onderzoeksrapport, waarin de Vlaamse prestaties vreemd genoeg onopgemerkt blijven.

Duitsland staat bovenaan de ranglijst van Europese landen met de meeste thuisbatterijen en kende in 2021 een marktaandeel van 59 procent.

3,5 miljoen thuisbatterijen
Waar Europa volgens de onderzoekers van SolarPower Europe eind vorig jaar 650.000 thuisbatterijen telde – in 2021 werden meer dan 200.000 thuisbatterijen geïnstalleerd met een opslagcapaciteit van 2,3 gigawattuur – is dat in 2022 gegroeid tot boven de 1 miljoen stuks. In 2026 zullen dat er volgens de koepelorganisatie 3,5 miljoen stuks zijn.

In het beste geval zou het bijna 40 procent meer kunnen zijn, maar anderzijds ook een derde minder als de juiste beleidskaders niet worden opgezet en het ernstige batterijtekort niet wordt aangepakt.

3 scenario’s
Net als in alle andere Outlooks hanteert de Europese koepelorganisatie 3 scenario’s: laag, medium en hoog. In het lage scenario heeft Europa dit kalenderjaar 3 gigawattuur aan thuisbatterijen geïnstalleerd en in het hoge scenario 5,2 gigawattuur.

In het medium scenario verwachten de onderzoekers van SolarPower Europe dat de cumulatieve geïnstalleerde residentiële opslagcapaciteit in heel Europa 9,3 gigawattuur zal bedragen per eind 2022 en 32,2 gigawattuur in 2026.

Nederland grote teleurstelling
De onderzoekers van SolarPower Europe noemen de Nederlandse prestatie aangaande thuisbatterijen een ‘grote teleurstelling’.

‘Deze grote Europese markt voor zonnedaken heeft het potentieel om een monumentale markt voor residentiële opslag te worden, wat ook zou kunnen helpen om de toenemende netcongestie aan te pakken, maar de aanwezigheid van de salderingsregeling belemmert de businesscase voor thuisbatterijen en beperkt de groeiperspectieven ernstig. De salderingsregeling zal uiteindelijk in 2031 worden afgebouwd, maar aangezien het op dit moment onzeker is onder welke omstandigheden dit zal gebeuren, zien we de komende jaren geen grote positieve marktontwikkeling. Het zal waarschijnlijk nog vele jaren duren voordat Nederland een prominente plaats inneemt, aangezien de salderingsniveaus de komende jaren hoog zullen blijven.’

België niet genoemd
Waar Nederland door SolarPower Europe als een grote teleurstelling wordt bestempeld, is het omgekeerd teleurstellend dat in de European Market Outlook geen woord gerept wordt over de prestaties van België. In Vlaanderen vroegen in 2021 immers zo’n 20.000 zonnepaneeleigenaren subsidie aan voor een thuisbatterij, goed voor meer dan 100.000 kilowattuur (100 megawattuur) opslagcapaciteit. Daarmee zou Vlaanderen plots in de top 5 terechtkomen, zoals te zien in onderstaande tabel.

Land

Opslagcapaciteit van in 2021 geïnstalleerde thuisbatterijen

Duitsland

1.354 megawattuur

Italië

321 megawattuur

Oostenrijk

132 megawattuur

Verenigd Koninkrijk

128 megawattuur

België* (enkel Vlaanderen)

> 100 megawattuur

Zwitserland

79 megawattuur

* niet opgenomen in top 5 SolarPower Europe

Top 5
In totaal waren de 5 grootste Europese markten voor thuisbatterijen volgens SolarPower Europe verantwoordelijk voor 88 procent van de in 2021 geïnstalleerde opslagcapaciteit. ‘In alle andere Europese landen stond de markt voor residentiële batterijopslag in 2021 nog in de kinderschoenen of bestond deze eigenlijk nog niet’, aldus SolarPower Europe.

De landen buiten de top 5 voegden in 2021 volgens de onderzoekers 280 megawattuur aan batterijopslagcapaciteit toe, wat 137 procent meer is dan de 118 megawattuur die het jaar ervoor werd geïnstalleerd.

Afhankelijk van Aziatische leveranciers
Hoewel verdere groei voor thuisbatterijen in het verschiet ligt, kan het volledige marktpotentieel in Europa volgens koepelorganisatie SolarPower Europe alleen worden benut als het huidige batterijentekort wordt aangepakt en de politieke beleidskaders drastisch worden verbeterd.

De groei van de Europese thuisbatterijmarkt is volgens de onderzoekers op korte termijn grotendeels afhankelijk van hoe snel het momenteel belangrijkste knelpunt – het tekort aan batterijproducten – kan worden aangepakt. ‘Europa is sterk afhankelijk van residentiële energieopslagproducten van Aziatische leveranciers; zelfs Europese fabrikanten assembleren hun systemen meestal met geïmporteerde batterijcellen. Het tekort was dit jaar zelfs zo acuut dat de eerste grote verticaal geïntegreerde Chinese fabrikanten van zonnepanelen hun activiteiten hebben uitgebreid met de productie van batterijcellen. Naarmate de overgang van de auto-industrie naar elektrische auto's sneller gaat, is er hevige concurrentie voor veel van de grondstoffen die nodig zijn om lithium-ionbatterijen te produceren, aangezien de technologie in beide industrieën wordt gebruikt. Ook in 2023 zal het tekort de groei beperken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten