logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
8 december 2022

Nationale Milieudatabase krijgt productkaarten voor energiedragers

In de Nationale Milieudatabase worden productkaarten voor energiedragers als elektriciteit, gas en warmtenetten opgenomen. Zo wordt de milieu-impact van het energiegebruik van gebouwen in kaart gebracht.

Stichting NMD heeft aan adviesbureau LBP|SIGHT opdracht gegeven deze nieuwe productkaarten op te stellen.

Productkaarten
Bouwbedrijven moeten in Nederland aan steeds strengere eisen voldoen als het gaat om de milieu-impact van materialen en producten die zij gebruiken. Met behulp van de Nationale Milieudatabase (NMD) die duizenden productkaarten bevat, kunnen bouwbedrijven een eenduidige berekening maken van de milieuprestatie van gebouwen.

Gezamenlijk leggen de nieuwe productkaarten straks de basis om de milieueffecten van energiegebruik én gebruik van bouwproducten en bouwwerkinstallaties in gelijke eenheden uit te drukken. Hierdoor kan al in de ontwerpfase een integrale beoordeling worden gemaakt van de milieu- en energieprestatie.

Datastructuur
De datastructuur van de NMD is gebaseerd op de functies die een bouwwerk moet leveren. Alle functies zijn beschreven in functionele beschrijvingen, en opgedeeld in zogenoemde hoofdelementen. Op basis van verzoeken vanuit de markt kunnen deze worden aangepast, zodat alle bouwproducten een goede plek in de database kunnen krijgen. De productkaarten voor energiedragers passen niet in de huidige functionele beschrijvingen en daarom is er na interne consultatie een nieuwe categorie toe te voegen: energie.

Er zijn 4 verschillende categorieën te onderscheiden, met vastgestelde eenheden per energiedrager (red. in totaal zijn het 12 nieuwe elementen): elektriciteit in kilowattuur, gas in kubieke meter, warmte in megajoule en koude in megajoule. De nieuwe categorieën zijn ook beschikbaar voor categorie 1- en 2-productkaarten van energiedragers.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten