Met de ruim 100 hectare aan oppervlak wordt zonnepark Berg en Dal het grootste zonnestroomproject van Gelderland. Dit park voorziet duizenden Berg en Dalse huishoudens van duurzame stroom. Het zonnepark moet waarde toevoegen aan natuur en omgeving, rekening houden met de biodiversiteit in het gebied en mogelijkheden bieden voor toekomstig gebruik van het akkerland. Ook ontstaat straks een recreatielandschap, waar gewandeld en gefietst kan worden. Het zonnepark krijgt een verhouding van 50 procent zonnepanelen en 50 procent natuur.
Goed gesprek
Als initiatiefnemers van het zonnepark stellen ABO Wind, Statkraft en ZEBRA het als hun taak te zien om waarde toe te voegen aan de directe leefomgeving. Daarbij helpt het volgens hen om een eerlijk beeld te schetsen, door vroeg in het proces te laten zien hoe de nieuwe situatie eruit gaat zien en te vertellen welke issues er spelen.
Dit geeft ruimte voor een goed gesprek, want omwonenden kennen de directe leefomgeving als geen ander en kunnen vanuit hun kennis en ervaring bijdragen aan een beter eindresultaat. ‘Zelden maken wij inloopavonden mee met een opkomst van meer dan 100 bezoekers’, aldus Sander Veltmaat van ZEBRA. ‘Er was ruimte voor discussie, gevoed door een gezonde dosis kritiek.’
Participeren
Wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal sprak tijdens de inloopavond over ‘een gezamenlijke opgave om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar duurzame energie’. Als belangrijke kanttekening gaf hij de aanwezigen mee: ‘Op dit moment kunnen we als gemeente zelf nog bepalen hoe deze duurzame energie opgewekt gaat worden. Als we te lang wachten, bestaat de kans dat dit voor ons besloten wordt. En dan is onze medezeggenschap mogelijk een stuk minder groot.’
Die medezeggenschap wordt bij zonnepark Berg en Dal op diverse manieren geboden. Zo kunnen omwonenden financieel meeprofiteren van zonnepark Berg en Dal door te participeren in het zonnepark. Momenteel zijn daar 3 mogelijkheden voor: via een omgevingsfonds, de omwonendenregeling of financiële deelneming. Aanwezigen konden tijdens de inloopavond hun voorkeur uitspreken. De initiatiefnemers nemen de uitkomsten mee in het vervolgtraject.
Omgevingsparticipatie
Het aanbieden van Virtual Reality draagt ook bij aan het vroegtijdig betrekken van de omgeving. ‘De 3D-visualisatie was een eis van de gemeente Berg en Dal’, vertelt Yusuf Kilic, projectdeveloper Zon bij Statkraft. ‘Wij hebben dat overtroffen door het in Virtual Reality uit te werken. Zo kunnen wij het eerlijke verhaal laten zien aan de omgeving. We zijn best wel trots op het eindresultaat en het voelde goed om dit te laten zien aan de omwonenden.’ Kilic hoopt dat de visualisatie de vragen en zorgen van omwonenden wegneemt én een positief licht laat schijnen op de landschappelijke inpassing van het zonnepark, dat straks voor de helft uit landschap bestaat.
Statkraft stelt met het aanbieden van 3D-visualisaties en Virtual Reality voorop te lopen in de markt op het gebied van omgevingsparticipatie. Eerder ontwikkelde het bedrijf al een 3D-verbeelding van zonnepark Epe. ‘Dat was nog een soort hobbyproject’, aldus Kilic. ‘Maar ons doel is om hier een standaard van te maken voor alle nieuwe zonneparken die wij ontwikkelen.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.