Solar Magazine - Battolyser bouwt fabriek van 1 gigawatt voor groene waterstof in Rotterdam
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Battolyser bouwt fabriek van 1 gigawatt voor groene waterstof in Rotterdam
© Kraaijvanger Architects

Battolyser bouwt fabriek van 1 gigawatt voor groene waterstof in Rotterdam

Battolyser Systems gaat in de haven van Rotterdam de eerste grote Battolyser-fabriek ter wereld bouwen. De fabriek van 1 gigawatt voorziet volgens het bedrijf in de vraag naar groene waterstof en energieopslag.

Battolyser Systems heeft een product ontwikkeld – een speciaal type batterij-elektrolyser – die elektriciteit kan opslaan en groene waterstof kan produceren uit hernieuwbare elektriciteit en zo de vraag met aanbod kan balanceren. Een Battolyser kan instantaan heen en weer schakelen tussen het opladen van de batterij, gevolgd door waterstofproductie wanneer volledig opgeladen, en het ontladen van de batterij. Het kan dus waterstof produceren als de elektriciteitsprijzen laag zijn en elektriciteit verkopen als de prijzen hoog zijn.

100 miljoen euro
‘Battolyser Systems en Havenbedrijf Rotterdam gaan samen de eerste industriële productiefaciliteit voor groenewaterstofapparatuur in Nederland realiseren’, duidt Mattijs Slee, chief executive officer van Battolyser Systems. ‘Met het Nederlandse potentieel aan offshorewindenergie, onze sterke infrastructuur en onze mondiaal leidende chemische industrie kan Nederland nu een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem ontwikkelen.'

De Battolyser-fabriek wordt ontwikkeld in het M4H-gebied, een industrieel gebied in het hart van Rotterdam. De ontwikkelkosten van de 14.000 vierkante meter grote productiefaciliteit – compleet met kantoor en laboratoria – zijn geschat op 100 miljoen euro. Wanneer het volledig operationeel is, zijn er zo’n 700 directe werknemers nodig en creëert het nog eens 4 keer zoveel indirecte banen bij toeleveranciers.

Definitieve investeringsbeslissing
De fabriek zal ook fungeren als het hoofdkantoor en R&D-centrum van Battolyser Systems en zal in de tweede helft van 2024 worden geopend. De definitieve investeringsbeslissing is gepland voor eind 2023 en vereist particuliere en publieke investeringen om internationaal te kunnen concurreren.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales Support Teamplayer

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
ODE Vlaanderen zoekt:

Beleidsmedewerker zon

Fulltime (40 uur) - Brussel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!