De Utrechtse start-up is daarmee klaar om de eerste installaties te produceren.
500 graden Celsius
Bij geconcentreerde zonnewarmte (cps, red. ook wel afgekort tot cst) wordt zonlicht gefocust om een medium op te warmen. Het maakt gebruik van hetzelfde principe als het starten van een vuurtje met een vergrootglas.
De crux van Suncom’s technologie zit in de speciale buis in het brandpunt van de spiegels, de zogenaamde receiver. Hierdoor wordt vloeistof gepompt, welke verhit wordt door de geconcentreerde zon. Door het speciale ontwerp van de receiver kunnen temperaturen tot 500 graden Celsius worden bereikt. De hete vloeistof kan tussentijds worden opgeslagen in een warmtebatterij.
Parabolische spiegels
Met parabolische spiegels van 2 meter breed kan Suncom’s technologie dezelfde hoge temperaturen bereiken die nodig zijn voor veel warmtetoepassingen en het opwekken van elektriciteit. De energie die in het medium wordt opgeslagen, kan direct als warmtebron gebruikt worden of worden omgezet naar elektriciteit. De efficiëntie van de technologie is volgens het bedrijf ruim 3 keer hoger dan zonnecellen die direct elektriciteit opwekken.
Suncom wil de technologie inzetten voor het verwarmen van stadsverwarming, kassen, voedselverwerkingsfabrieken en bakkerijen en omzetten naar elektriciteit.
2 miljoen euro
Suncom Energy is in 2019 opgericht door werktuigbouwkundige Henk Arntz. Hij leidt het bedrijf samen met Wout Gubbels, die eveneens Werktuigbouwkunde heeft gestudeerd aan de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e).
Na toekenning van Vroegefasefinanciering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn 4 investeerders aangesloten: business angels Leon Adegeest en Beat Niederöst, Northpool Holding vertegenwoordigd door Maarten en Roald Noort en een crowdfundinggroep van meer dan 50 vrienden en familieleden. De investering van in totaal meer dan 2 miljoen euro heeft Suncom in staat gesteld zijn technologie te commercialiseren.
2 patenten
Suncom heeft dit jaar zijn eerste 2 patenten ontvangen en heeft een succesvolle demonstratie achter de rug op het Plataforma Solar de Almeria, een in csp gespecialiseerd kennisinstituut in Spanje.
Vanuit verschillende landen is er volgens het bedrijf interesse in de technologie, waaronder Nederland, Spanje en Zuid-Afrika. De interesse komt uit verschillende sectoren, waaronder landbouwproductie, bakkerijen, de verwarming van zwembaden, stadsverwarming, waterontzilting, mijnbouw en de levering van elektriciteit in afgelegen gebieden.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.