logo
wvhj2023
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
3 november 2022

Stikstofuitspraak: netbeheerders vrezen vertraging door wegvallen bouwvrijstelling

De netbeheerders vrezen dat de energietransitie verder vertraagd wordt doordat de Raad van State de bouwvrijstelling heeft geschrapt. Netbeheer Nederland meldt dat uitbreiding van het stroomnet bemoeilijkt wordt.

Per uitbreidingsproject moet er nu worden onderzocht wat de stikstofimpact is die tijdens de aanleg vrijkomt. Dit zorgt mogelijk voor 2 jaar langer durende vergunning- en omgevingsprocessen.

Wrang
Netbeheer Nederland vindt het wrang dat ook verduurzamingsprojecten nu vertraging oplopen. Een voorbeeld van een project dat vertraging oploopt, is het net-op-zeeproject IJmuiden Ver Gamma. Dat project wordt mogelijk 2 jaar vertraagd en de net-op-zeeprojecten Nederwiek 1 en 2 ongeveer 1 jaar.

Ook het project Zuid West Oost – een verbinding van 380 kilovolt tussen Rilland en Tilburg – om de elektriciteit van de offshorewindparken die aansluiten bij Borssele landinwaarts te transporteren, zal vertraging oplopen.

Wind- en zonneparken
Ook aansluitingen van wind- en zonneparken op land lopen hierdoor volgens de netbeheerders vertraging op.

De uitspraak heeft daarnaast consequenties voor de infrastructuurprojecten die nodig zijn om de industrie te verduurzamen en die zijn opgenomen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). Ook die zullen vertragen, terwijl dit de enige manier is waarop de industriesector evenredig kan bijdragen aan reductie van stikstofdepositie.

Snel actie nodig
Voor een tijdige realisatie van de voor de energietransitie benodigde infrastructuur benadrukt Netbeheer Nederland dat het van groot belang is dat er politiek-bestuurlijk snel actie wordt ondernomen.

Een mogelijke oplossing zou in de ogen van de netbeheerders kunnen zijn om versneld de plannen van REPowerEU uit te voeren. Dat EU-plan richt zich op energiebesparingen, diversificatie van de energievoorziening en versnelde uitrol van hernieuwbare energie ter vervanging van fossiele brandstoffen in woningen, industrie en elektriciteitsopwekking. Een mogelijke tweede oplossing is een generieke regeling voor projecten rondom de uitbreiding van het elektriciteitsnet die alleen in de bouwfase een beperkte stikstofdepositie hebben. Deze projecten dragen sowieso al bij aan een permanente reductie van CO2-uitstoot.

Raad van State: bouwvrijstelling mag niet gebruikt worden

De Raad van State heeft geoordeeld dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten. Een bouwvrijstelling houdt in dat voor de tijdelijke stikstofuitstoot die tijdens de bouw ontstaat geen vergunning nodig is.

De Raad van State vindt dit niet juist, omdat het niet is uit te sluiten dat de natuur hierdoor schade oploopt. De bouwvrijstelling voldoet daarmee niet aan het Europees natuurbeschermingsrecht.

Kabinet bestudeert uitspraak
Het kabinet bestudeert de uitspraak om de impact te kunnen duiden. De bouwvrijstelling was bedoeld om urgente maatschappelijke opgaven mogelijk te maken, zoals warmtenetten en woningbouw. Voor dit soort projecten is voortaan een toets nodig of een natuurvergunning moet worden aangevraagd. Het kabinet bestudeert ook welke gevolgen dit heeft voor verduurzamingstrajecten, vanwege het grote maatschappelijke belang.

Het kabinet komt vandaag met een eerste duiding richting de Tweede Kamer over de gerechtelijke uitspraak. Eind november zal de Tweede Kamer worden geïnformeerd over de impact van de uitspraak en oplossingsrichtingen. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten