De minister meldde afgelopen mei te werken aan een verplichting om de betrokken bedrijven en overheden uiterlijk in juli 2025 zonnepanelen te laten installeren.
Bedrijven: meer dan 1 gigawattuur
Onder meer de Vlaamse energieregulator VREG, de Vlaamse Toezichtcommissie en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad, red. zie kader) hebben in de afgelopen periode advies uitgebracht over de verplichting.
Op basis daarvan heeft de Vlaamse regering nu besloten om de installatie van zonnepanelen te verplichten voor bedrijven met een stroomverbruik van meer dan 1 gigawattuur in 2021. Deze bedrijven moeten uiterlijk op 30 juni 2025 zonnepanelen in gebruik nemen.
Overheden: meer dan 250 megawattuur
De Vlaamse regering heeft verder besloten een wijziging door te voeren voor wat betreft de zonnepaneelverplichting voor publieke organisaties. Het toepassingsgebied van deze verplichting wordt aangescherpt. In het kader van de voorbeeldrol van de overheden werd dit eerder besloten om publieke organisaties met een jaarlijks brutostroomverbruik van 500 megawattuur in 2021 en 250 megawattuur vanaf 1 maart 2029.
Omdat uit de laatste calls groene stroom volgens de regering blijkt dat zonnepanelen zeer rendabel zijn bij de invulling van 10 procent van de dakoppervlakte – waardoor het grootste deel van de opgewekte stroom direct ter plaatse verbruikt kan worden – wordt die grens verlaagd. De pv-verplichting zal ook van toepassing zijn op publieke organisaties met een jaarlijkse brutoafname van 250 megawattuur in 2021 en 100 megawattuur vanaf 1 januari 2026.
Minaraad vraagt aandacht voor kosten netuitbreidingDe Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad) heeft de Vlaamse regering een advies uitgebracht over de invoering van een verplichting voor de installatie van zonnepanelen. De Minaraad heeft meerdere aanbevelingen gedaan. Ten eerste adviseert de raad om bij het potentieel van zonnepanelen op gebouwen niet enkel rekening te houden met de grootte van het dakoppervlak, maar ook met andere aspecten van het technisch potentieel, zoals de hellingshoek en oriëntatie van een concreet dak. Willekeurig Duidelijkheid over netstudie De Minaraad is van mening dat, in geval van verplichting, de kosten van een netstudie niet bij de aanvrager kunnen liggen. De aanvrager mag immers niet de dupe zijn van iets wat verplicht opgelegd wordt. ‘Indien blijkt dat het net versterkt zou moeten worden om te voldoen aan de ontwerpregeling, zouden die kosten dan komen te liggen bij die éne landbouwer of dat éne bedrijf of die éne gemeente die verplicht is de installatie van pv te implementeren, terwijl de navolgende buren ook gebruik zouden kunnen maken van die extra netcapaciteit?’, vraagt de raad zich af. |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.