logo
wvhj2023
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
2 november 2022

Vlaamse scholen kunnen 95 miljoen euro extra lenen voor zonnepanelen en isolatie

Vlaanderen stelt komend jaar 95 miljoen euro extra beschikbaar voor renteloze energieleningen voor scholen. Hiermee kunnen scholen investeren in onder meer zonnepanelen, hoogrendementsketels en betere isolatie.

Het budget van 95 miljoen euro is overdraagbaar na 2023. Scholen kunnen tot een half miljoen euro renteloos lenen voor de investeringen. Dat alles blijkt uit de begrotingsopmaak en beleids- en begrotingstoelichting van vicepremier en minister van Onderwijs Ben Weyts. Elke Vlaamse minister licht in de beleids- en begrotingstoelichting de beleids- en begrotingsprioriteiten voor het volgende kalenderjaar toe.

Structureel besparen
Het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) en het Vlaams Energiebedrijf (VEB) staan de scholen sinds enkele jaren bij met de installatie van zonnepanelen.

‘Met renteloze energieleningen kunnen scholen structureel besparen op de energiefactuur’, stelt minister Weyts. ‘Ons onderwijs wordt getroffen door snel opeenvolgende crisissen: het lerarentekort, de coronacrisis, de energiecrisis. Vlaanderen voert beleid om ervoor te zorgen dat ons onderwijs straks versterkt uit al deze crisissen komt. Het lerarentekort is al jaren een probleem en er worden dan ook al sinds het begin van deze regeerperiode initiatieven genomen om het beroep aantrekkelijker te maken, om de uitstroom tegen te gaan en om meer zijinstromers naar de klas te halen.’

Energiecrisis
‘We grijpen ook de energiecrisis aan om ons onderwijs structureel te versterken’, vervolgt de minister. ‘Er komen niet alleen eenmalige compensaties om de scholen op korte termijn te helpen met het betalen van de energiefactuur: er komen ook recurrent middelen bij voor onderwijs. Zo kunnen we onder meer ons buitengewoon onderwijs versterken met een extra teldag en verbeterd leerlingenvervoer, maar kunnen we bijvoorbeeld ook de basisfinanciering van ons hoger onderwijs voorgoed verbeteren. Het lijkt de laatste jaren alsof ons onderwijs moet navigeren doorheen verschillende stormen tegelijk, maar we gaan ervoor zorgen dat onze scholen niet alleen overleven: ze zullen uiteindelijk sterker en zelfs rijker uit deze turbulente periode komen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten