De nadruk in het onderzoek ligt op technologische innovaties op het gebied van onshore- en offshorewindenergie, oceaan- en zonne-energie en andere duurzame offshore-energiebronnen. Het onderzoek is zowel fundamenteel als toegepast van aard.
Onderzoeksthema’s
Binnen het call-onderdeel ‘Verbeterde uitstootvrije energietechnologieën’ kunnen onderzoekers internationaal samenwerken aan nieuwe technologische doorbraken en verbeteringen op het gebied van hernieuwbare energie. In het onderzoek wordt daarbij aandacht gevraagd voor duurzaamheid, circulariteit en maatschappelijke aanvaarding. De nieuwe innovaties moeten bijdragen aan het versneld gebruiken van nieuwe of verbeterde duurzame energie.
Het onderzoek richt zich op de volgende thema’s:
2 modules
Het call-onderdeel Verbeterde uitstootvrije energietechnologieën bestaat uit 2 modules waarop onderzoekers kunnen indienen. De eerste module – Bevorderen van duurzame-energietechnologieën voor elektriciteitsproductie door kostenverlaging – richt zich op de technologische, ecologische, sociale en economische uitdagingen die nodig zijn om de ontwikkeling van hernieuwbare- energietechnologieën die de basis vormen voor schone energie te versnellen, met nadruk op windenergie, zonne-energie, oceaanenergie en andere hernieuwbare, offshore- energietechnologieën.
De module Baanbrekend onderzoek en ontwikkeling (R&D) om de efficiëntie van hernieuwbare- energietechnologieën te vergroten, richt zich op het verhogen van de algemene efficiëntie van verschillende technologieën voor de opwekking van elektriciteit voor duurzame energie, gericht op windenergie, zonne-energie, oceaanenergie en andere hernieuwbare, offshore- energietechnologieën.
650.000 euro per project
Voor de call is een globaal budget van 650.000 euro per project gereserveerd. Voor de call is de NWO-bijdrage in totaal 2 miljoen euro. Om in aanmerking te komen, moeten onderzoeksconsortia teams bevatten uit minimaal 3 onafhankelijke, juridische entiteiten uit ten minste 3 verschillende landen die deelnemen aan de gezamenlijke oproep van het CET-partnerschap voor 2022. Van deze 3 landen moeten er ten minste 2 EU-lidstaten of met Horizon Europe geassocieerde landen zijn.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.