Solar Magazine - Fluvius zet 119 miljoen euro reserves in om nettarieven onder controle te houden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Fluvius zet 119 miljoen euro reserves in om nettarieven onder controle te houden
© Fluvius

Fluvius zet 119 miljoen euro reserves in om nettarieven onder controle te houden

De Vlaamse gemeenten hebben samen met Fluvius besloten om 119 miljoen euro aan financiële reserves van de netbeheerder in te zetten om de impact van de inflatie op de distributienettarieven onder controle te houden.

De energiecrisis heeft ook op Fluvius een stevige impact: door de inflatie is de kostprijs van materialen die nodig zijn voor het aanleggen en beheren van de gas- en elektriciteitsnetten de afgelopen maanden sterk gestegen. Zonder extra inspanning zou volgens Fluvius en de Vlaamse gemeenten – die aandeelhouder zijn in de netbeheerder – de impact van die inflatie zich bijzonder sterk laten voelen in de distributienettarieven die verwerkt worden in de energiefactuur van 2023.

10 procent
72 miljoen euro van het aangekondigde bedrag bestaat uit eerder verkregen voorschotten voor gas- en elektriciteitsactiviteiten die worden teruggegeven. Hierover is de voorbije weken ook met de Vlaamse energieregulator VREG overlegd.

Zonder extra inspanningen van Fluvius en van de Vlaamse overheid zou het nettarief van een gemiddeld Vlaams gezin volgens berekeningen van de betrokkenen komend jaar met meer dan 10 procent stijgen; oftewel met meer dan 100 euro. Door de extra inspanningen van alle stakeholders wordt de impact van de inflatie op de factuur voor 2023 beperkt tot een stijging van 4 procent, oftewel ongeveer 15 euro per jaar voor elektriciteit en 22 euro per jaar voor gas.

Bestaand besparingsplan
De 119 miljoen euro in 2023 komt boven op het al lopende besparingsplan van Fluvius waarmee al 120 miljoen euro per jaar bespaard wordt. Het effect van die besparing was de afgelopen jaren al duidelijk voelbaar in de nettarieven: want op Vlaams niveau zijn die de afgelopen 5 jaar gedaald.

Teleurstelling bij Vlaams minister Demir

De Vlaams minister van Energie Zuhal Demir stelt ontstemd te zijn over de keuze van de Vlaamse energieregulator VREG om Fluvius toestemming te geven de nettarieven te verhogen.

‘Ik betreur dat de inspanningen om de Vlaamse beleidscomponent van de factuur te doen dalen, teniet wordt gedaan door de gestegen kosten die doorgerekend worden door onder meer Fluvius’, aldus Demir. ‘In een energiecrisis is het zaak dat élk niveau zijn verantwoordelijkheid neemt. Vlaanderen doet dit jaar een enorme extra financiële inspanning om ervoor te zorgen dat zijn aandeel in de factuur niet stijgt en zelfs lichtjes daalt, ik verwacht dat van alle bestuursniveaus, ook de lokale besturen via Fluvius.’

Het huidige voorstel is volgens Demir ‘niet oké’. ‘Maar ik heb helaas geen zeggenschap. Daarom heb ik Fluvius-voorzitter Wim Dries gevraagd alsnog “alle mogelijke pistes” te onderzoeken om de stijging van het Fluvius-aandeel te voorkomen. De raad van bestuur van Fluvius buigt zich op 12 oktober over die vraag. Ik kan alleen hopen dat het gezond verstand zegeviert en dat dat kan leiden tot een herberekening van de toegelaten inkomsten uit nettarieven door de VREG.’

Groenestroomcertificaten
Demir benadrukt dat Vlaanderen enerzijds voor 148 miljoen euro aan groenestroomcertificaten heeft opgekocht, maar daarenboven ook nog een Vlaamse energieheffing voor gezinnen en alleenstaanden afschafte voor 20 miljoen euro en een quotumverlaging doorvoert vanaf 2023. Dit zorgt voor een verlichting van de elektriciteitsfactuur met 88 miljoen euro in 2023 en 112 miljoen euro in 2024. Daardoor zakken de beleidscomponenten van de Vlaamse regering, als enige in het land.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!