logo
wvhj2023
© Edwin Muller | Dreamstime.com
© Edwin Muller | Dreamstime.com
7 oktober 2022

Export zonnepanelen uit China in augustus gedaald, jaargroei nog altijd 96 procent

China heeft in de maand augustus 14,3 gigawattpiek zonnepanelen geëxporteerd. Nog altijd 54 procent meer dan een jaar eerder, maar het maakte augustus wel tot de ‘slechtste’ kalendermaand van 2022.

In de eerste 7 maanden van het jaar schommelde de exportgroei namelijk rond de 100 procent met de maand februari – waarin een groei van 125 procent zichtbaar was – als uitschieter. Door de mindere maand augustus is de exportgroei gezakt naar 96 procent. Waar China vorig jaar van januari tot en met augustus 55,4 gigawattpiek aan zonnepanelen exporteerde, is dat volgens  marktonderzoeksbureau PV InfoLink nu al 88,8 gigawattpiek.

Hoge voorraden
De analisten van PV InfoLink voorspelden vorige maand al dat de Chinese export momentum aan het verliezen was als gevolg van prijsstijgingen in de toeleveringsketen en afnemende orders uit het buitenland vanwege hoge voorraden. Nadat het exportvolume sinds april maand na maand was gegroeid, daalde de hoeveelheid geëxporteerde zonnepanelen in augustus met 9 procent. De maand-op-maandgroei van het importvolume in alle belangrijke markten was volgen de analisten ook negatief.

Europa
Europa importeerde in augustus 8,6 gigawattpiek aan Chinese zonnepanelen. Dat is weliswaar een groei van 73 procent op jaarbasis, maar een daling van 5 procent op maandbasis. Europa heeft dit jaar al 60,1 gigawattpiek aan modules geïmporteerd, 127 procent meer dan vorig jaar.

Europa blijft daarmee een van de grootste pv-markten. De vraag naar zonnepanelen is de laatste periode echter afgenomen, wat volgens PV InfoLink kan worden toegeschreven aan 2 tot 3 maanden vertraging bij de installatie als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten en een tekort aan chips voor omvormers. Een andere reden is dat fabrikanten in Europa voorraden hebben opgebouwd. De grootste importeurs – zoals Nederland, Spanje en Polen – kenden hierdoor op maandbasis allemaal een negatieve groei van het importvolume.

Azië-Pacific
De regio Azië-Pacific importeerde in augustus slechts 1,9 gigawattpiek aan zonnepanelen. 8 procent groei op jaarbasis, maar 3 procent daling op maandbasis. De regio heeft dit jaar 21,1 gigawattpiek aan zonnepanelen geïmporteerd, 48 procent meer dan vorig jaar.

Het volume van de Chinese export naar Azië-Pacific vertoonde grote schommelingen in april, toen India het importtarief oplegde. De grootste importeurs in de regio zijn Japan, de Filippijnen en Maleisië. Het importvolume van Australië is afgenomen.

Noord- en Midden-Amerika
Noord- en Midden-Amerika importeerden in augustus 2,4 gigawattpiek aan zonnepanelen. Dat is een stijging van 59 procent op jaarbasis, maar een daling van 9 procent op maandbasis. Het continent heeft dit jaar al 17,2 gigawattpiek aan zonnepanelen geïmporteerd. Dat is niet alleen een groei van 98 procent op jaarbasis, maar overtreft ook al de 16,6 gigawattpiek aan zonnepanelen die het vorig jaar importeerde.

Grote markten, zoals Chili, Mexico en Colombia, boekten in augustus een negatieve groei van het importvolume op maandbasis. De grootste importeur, Brazilië, valt op met een steeds groter importvolume. Dit kan het gevolg zijn van de netvergoeding die Brazilië volgend jaar voor gedistribueerde opwekkingsprojecten in rekening zal brengen. De vraag naar zonnepanelen in Brazilië zal naar verwachting tot het einde van het jaar aanhouden.

Midden-Oosten en Afrika
Het Midden-Oosten importeerde in augustus 1,1 gigawattpiek aan zonnepanelen, een stijging van 100 procent op jaarbasis, maar een daling van 31 procent op maandbasis. De daling is groter dan in andere regio’s. Het importvolume van de Verenigde Arabische Emiraten blijft groeien, terwijl de importgroei op maandbasis van andere grote markten negatief werd, zoals Pakistan, Israël en Libanon. Voorlopig heeft het Midden-Oosten dit jaar 8,2 gigawattpiek aan zonnepanelen geïmporteerd, 88 procent meer dan vorig jaar.

Afrika importeerde in augustus 0,3 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China, een stijging van 42 procent op jaarbasis en een stijging van 25 procent op maandbasis. Het cumulatieve importvolume van dit jaar bedraagt 2,2 gigawattpiek, 25 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Prijzen gestabiliseerd
De prijzen van zonnepanelen op overzeese markten zijn de afgelopen maanden gestabiliseerd. Verdubbeld met het wereldwijde uitrolbeleid voor duurzame energie en stijgende opwekkingskosten van traditionele energie, steeg het exportvolume aanzienlijk.

In de tweede helft van het kalenderjaar zijn – tegen de achtergrond van een stijgende dollar –de overzeese voorraden van fabrikanten geslonken. Daarmee zijn de overzeese markten voor Chinese fabrikanten – naast de binnenlandse, grondgebonden zonne-energieprojecten – een essentieel verzendkanaal. Of de voorraadaantrekkingen van overzeese markten tegen het einde van het jaar zullen herstellen, hangt volgens de analisten echter van 3 zaken af. Ten eerste of arbeids- en materiaaltekorten in Europa kunnen worden opgelost en of de kosten van traditionele energie zullen stijgen bij een afnemende aardgasvoorziening. Ten tweede is het de vraag of projectontwikkelaars optimaal gebruikmaken van de bouwtijd voordat de winter aanbreekt als winters weer met sneeuw de installatie van zonnepanelen zal bemoeilijken. Tot slot is de installatiestormloop afhankelijk van opleverdeadlines die voor het einde van het jaar zijn vastgesteld. Zo zal Brazilië in 2023 energieopwekkingsprojecten gaan belasten met een netvergoeding. Al met al kan China volgens PV InfoLink tegen het einde van het jaar een recordvolume aan zonnepanelen exporteren als de vraag vanuit het buitenland weer toeneemt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten