logo
wvhj2023
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com
28 september 2022

Kamervragen Omtzigt over gevolgen prijsplafond energie voor consumenten met warmtepomp

Pieter Omtzigt heeft Kamervragen gesteld aan minister Jetten voor Klimaat en Energie en minister Kaag van Financiën over het prijsplafond energie en de door het kabinet toegezegde rekenvoorbeelden.

De Tweede Kamer sprak afgelopen week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen haar steun uit voor het prijsplafond, maar vroeg in aanloop naar de Algemene Financiële Beschouwingen wel om verbeteringen. Zo vroegen de Kamerleden onder meer aandacht voor huishoudens met een hoger elektriciteitsverbruik doordat zij gebruikmaken van een warmtepomp.

Vergoeding energiebedrijven
Omtzigt wil van de ministers onder meer weten hoeveel vergoeding een energieleverancier krijgt ‘die nu 4 euro in rekening brengt voor een kubieke meter gas, terwijl de marktprijs (en zijn inkoopprijs) 1,80 euro bedraagt en de prijs (inclusief belastingen en kosten) 2,50 euro’. ‘Krijgt de leverancier bij een prijscap van 1,50 euro dan een vergoeding van 1 euro (zijnde het verschil tussen wat de consument moet betalen en zijn kosten) of 2,50 euro (het verschil tussen zijn geadverteerde prijs en het prijsplafond) of een ander bedrag?’, wil Omtzigt weten.

Gezinnen
In zijn Kamervragen vraagt Omtzigt onder meer duidelijkheid over de gevolgen van het prijsplafond voor (grote) gezinnen die in een tochtige (private) huurwoning wonen met verbruik van 2.200 kubieke meter gas en 3.000 kilowattuur elektriciteit.  

Het Kamerlid wil daarbij een vergelijking zien tussen de energierekening van 2021 en 2023, inclusief compensatie.

Chronisch zieke en stadsverwarming
Omtzigt vraagt de minister verder te berekenen en reageren hoe een chronisch zieke die veel elektriciteit gebruikt voor hulpmiddelen en een redelijk geïsoleerde huurwoning met energielabel B rond kan komen. Het energiegebruik zou daarbij 1.000 kubieke meter gas en 5.000 kilowattuur stroom bedragen. Het Kamerlid wil ook hier een vergelijking zien tussen de energierekening van 2021 en 2023, inclusief compensatie.

Verder wil hij ook weten hoe het prijsplafond gaat uitwerken voor mensen met een warmtepomp en mensen met stadsverwarming, en wat voor hen het relevante prijsplafond zal zijn. Daarbij vraagt hij de minister aan te geven hoe het prijsplafond gaat uitwerken voor mensen die in een flat/appartementencomplex met blokverwarming wonen en daarmee een centraal aansluitpunt hebben? Kunnen zij per huishouden gebruikmaken van de vrijstelling?

Tot slot wil Omtzigt weten hoe omgegaan wordt met vakantieparken waar mensen een rekening krijgen van de eigenaar van het vakantiepark.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten