Solar Magazine - UWV: krapte arbeidsmarkt naar recordhoogte, in alle sectoren tekort aan personeel
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
UWV: krapte arbeidsmarkt naar recordhoogte, in alle sectoren tekort aan personeel
© J P | Dreamstime.com

UWV: krapte arbeidsmarkt naar recordhoogte, in alle sectoren tekort aan personeel

Het UWV meldt dat in het tweede kwartaal van 2022 in alle beroepsgroepen sprake was van een tekort aan personeel. Voor de technische beroepen kwalificeert het UWV de arbeidsmarkt zelfs als ‘zeer krap’.

Het UWV berekent voor 92 verschillende beroepsgroepen de krapte op de arbeidsmarkt en publiceert deze in de Spanningsindicator. Voor alle beroepsgroepen gold halverwege dit jaar de kwalificatie krap of zeer krap.

2 keer zo krap
De arbeidsmarkt was daardoor 2 keer zo krap als een jaar geleden. Dat heeft steeds vaker negatieve gevolgen voor de economie en steeds meer mensen in Nederland krijgen er volgens het UWV mee te maken.

In het tweede kwartaal was er namelijk ook geen beroepsgroep meer zonder tekorten aan personeel. Begin dit jaar was er nog geen sprake van krapte in de beroepsgroepen reisbegeleiders, schilders & metaalspuiters, hulpkrachten bouw en chauffeurs, maar halverwege 2022 golden deze beroepsgroepen ook als krap. Voor 75 procent van de beroepsgroepen gold zelfs dat zij te maken hadden met een zeer krappe arbeidsmarkt. De spanning was het grootst bij onder meer ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.

44 procent meer vacatures
In het tweede kwartaal groeide het aantal vacatures ten opzichte van een jaar eerder met 44 procent, terwijl het aantal mensen met een WW-uitkering dat nog recent gewerkt heeft in dezelfde periode afnam met 31 procent. Veel meer vacatures dus en veel minder mensen die ze kunnen vervullen.

‘Lange tijd heeft de economie de arbeidsmarkt bepaald, maar nu de krapte op de arbeidsmarkt zulke extreme vormen heeft aangenomen, lijkt die relatie deels omgedraaid’, stelt Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur van het UWV. ‘In alle sectoren hebben bedrijven en organisaties inmiddels last van personeelstekorten. Dit heeft een nadelig effect op de economische groei. Om nog maar te zwijgen van voorzieningen als zorg en onderwijs, die door de aanhoudende tekorten aan verpleegkundigen en docenten meer en meer onder druk komen te staan.’

Intensievere werving
Traditionele wervingsmethodes helpen werkgevers al langer niet meer vanwege de krapte. Een aantal werkgevers zet ook in op intensievere werving en andere wervingskanalen. Ook biedt men soms een hoger salaris of direct een vast contract. Nu het aantal werkzoekenden zo laag is, lijkt ook dat niet meer voldoende.

Verduijn: ‘Naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt, wordt het vasthouden en doorontwikkelen van bestaand personeel steeds belangrijker. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk zijn essentieel om medewerkers te binden en boeien. Daarnaast dienen werkgevers anders te kijken naar kandidaten. Een kandidaat die op het eerste oog misschien niet geschikt lijkt, is door middel van extra inspanning of omscholing misschien toch geschikt te maken.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar Belgium

Fulltime (40 uur) - Brussel
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!