Solar Magazine - ODE / PV-Vlaanderen: stop tijdelijk met call groene stroom voor zonnepanelen op daken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ODE / PV-Vlaanderen: stop tijdelijk met call groene stroom voor zonnepanelen op daken
© ENGIE

ODE / PV-Vlaanderen: stop tijdelijk met call groene stroom voor zonnepanelen op daken

Brancheorganisatie ODE / PV-Vlaanderen wil dat minister van Energie Zuhal Demir de call groene stroom voor klassieke zonnepaneelinstallaties op daken in het kalenderjaar 2023 tijdelijk opschort.

Dat blijkt uit interne correspondentie met de leden van de brancheorganisatie die in handen is van de redactie van Solar Magazine.

Gelijk speelveld
De opschorting leidt volgens ODE / PV-Vlaanderen tot een win-winsituatie voor alle partijen. ‘Enerzijds kan de Vlaamse overheid de vrijgekomen middelen aanwenden voor andere prikkels naar een duurzaam energiemodel’, is te lezen in de interne documenten. ‘Anderzijds laat dit toe om verder in te zetten op de energietransitie door een snellere uitrol te realiseren van zonnepaneelprojecten door het wegvallen van administratieve drempels, waardoor Vlaamse bedrijven beter en versneld weerbaarheid kunnen bieden tegen de huidige en toekomstige energieprijzen. Zo krijgen we een gelijk speelveld voor alle pv-installaties op bedrijfsdaken.’

PV-Vlaanderen meldt aan haar achterban met minister Demir in gesprek te gaan over het voorstel voor de tijdelijke stop van de call groene stroom.

Opschorting onder voorwaarden   
ODE / PV-Vlaanderen stelt dat bij de tijdelijke opschorting van de ondersteuningsmechanismen wel enkele belangrijke voorwaarden in acht moeten worden genomen.

In de eerste plaats moet de gevraagde opschorting enkel gelden voor nieuw te bouwen pv-systemen op bedrijfsdaken (red. het gaat dus expliciet niet om residentiële installaties bij consumenten). Ten tweede moet de opschorting niét retroactief toegepast worden. De bestaande projecten zijn namelijk met langetermijncontracten vastgesteld op veel lagere stroomprijzen dan vandaag de dag het geval is. Hierbij gaat het voordeel van de recente prijsstijgingen niet naar de producent, maar komt het eerder terecht bij de afnemer, die zich zo deels kan beschermen tegen de huidige energiecrisis.

Een laatste voorwaarde voor ODE / PV-Vlaanderen is dat de calls voor niet-klassieke pv-projecten – zoals floating pv (red. drijvende zonneparken) en energiegemeenschappen – worden behouden, omdat deze minder rendabel zijn.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Customer Support medewerker

32-40 uur - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Hoofd Uitvoer

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!