logo
wvhj2023
© Peter Kováč | Dreamstime.com
© Peter Kováč | Dreamstime.com
16 september 2022

Fabrikanten van zonnepanelen in startblokken voor Nederlandse deelname aan PV-IPCEI

De Nederlandse fabrikanten van zonnepanelen roepen het kabinet op om toe te treden tot de PV-IPCEI; het Europese initiatief waarbinnen nieuwe gigawattfabrieken voor zonnecellen en zonnepanelen worden ontwikkeld.

‘We zijn groot voorstander van Nederlandse deelname aan de PV-IPCEI’, aldus Jan-Jaap van Os (Exasun) en Gerard de Leede (Solarge).

Een Important Project of Common European Interest (IPCEI) is een project op het gebied van verduurzaming en digitalisering waarbij Europese lidstaten samenwerken vanwege de omvang en het ontwikkelrisico. Voor IPCEI’s gelden bijzondere regels ten aanzien van staatssteun. Ook voor zonne-energie kent Europa sinds kort zo’n initiatief: de PV-IPCEI.

Interessepeiling
Micky Adriaansens, de minister van Economische Zaken en Klimaat, liet de Tweede Kamer half augustus nog weten dat het kabinet – in selecte gevallen – voorstander is van het IPCEI-instrument, omdat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan het bereiken van strategische doelen van de Europese Unie. Tot op heden neemt Nederland deel aan 3 IPCEI’s, te weten voor waterstof (H2), Cloudinfrastructuur en Services (CIS), en Micro-elektronica 2 (ME2). Eerder werd ook een IPCEI Batterijen gevormd. Een interessepeiling en een onderzoeksrapport van TNO, waaruit bleek dat Nederland geen positie heeft in de grootschalige productie van batterijen, deed het kabinet besluiten om niet deel te nemen in deze IPCEI. De Nederlandse zonne-energiesector hoopt vurig dat het kabinet beslist om wel aan de PV-IPCEI deel te nemen, waarvoor Spanje zich reeds gemeld heeft als trekker.

De Tweede Kamer heeft het kabinet in ieder geval alvast via een breedgedragen motie van de VVD opgeroepen om zich aan te sluiten bij PV-IPCEI. Als het kabinet besluit te willen deelnemen, zal ook voor de PV-IPCEI een interessepeiling gehouden worden om te onderzoeken of het Nederlands bedrijfsleven daadwerkelijk interesse heeft in deelname.

Duidelijke meerwaarde
‘Als producent van zonnepanelen zijn we uiteraard een groot voorstander van Nederlandse toetreding tot de PV-IPCEI’, opent Jan-Jaap van Os, chief technology officer en oprichter van Exasun, het gesprek. Het in Den Haag gevestigde Exasun produceert gebouwgeïntegreerde zonnepanelen (bipv) die zowel bij nieuwbouwwoningen als bij renovatie toegepast kunnen worden. De indakzonnepanelen van het bedrijf worden onder meer verkocht door Wienerberger, ’s werelds grootste producent van keramische bouw- en bestratingsmaterialen.

‘De Nederlandse deelname zou een investering zijn om de pv-productie die door het EU-beleid de afgelopen 10 jaar van de kaart geveegd is, te herstellen’, vervolgt Van Os. Volgens de ondernemer is er ook een duidelijke meerwaarde voor het Nederlandse bedrijfsleven. ‘Het verkrijgen van financiering ten bate van investeringen in de Nederlandse productie van zonnecellen of zonnepanelen is de afgelopen jaren zeer lastig gebleken. Hierdoor kunnen enkel wat kleine initiatieven gestaag doorgroeien en is van enige massaproductie van zonnecellen of zonnepanelen in Nederland in zijn geheel geen sprake, helaas.’

Grote versnelling
‘Ook wij willen dat Nederland zich aansluit’, stelt Gerard de Leede van Solarge. Zijn bedrijf opent komende januari in Weert een fabriek voor de productie van lichtgewicht zonnepanelen. De productiecapaciteit bedraagt 100 megawattpiek en moet uitgebreid worden naar 400 megawattpiek op het moment dat de productie op het beoogde rendement draait.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten