logo
wvhj2023
© Energieplusdak
© Energieplusdak
15 september 2022

Energieplusdak verbreedt koers: ‘Zonnepanelenmarkt agrarische sector staat onder druk’

Energieplusdak installeerde tot nu toe zo’n 625.000 zonpanelen, voor het grootste deel op daken van boerenbedrijven. Daarmee is het een van de dominante spelers in de agrarische pv-markt. Maar de tijden veranderen.

Zo geeft directeur en mede-eigenaar Richard van Ee aan. ‘Het aantal projecten in het SDE+(+)-segment neemt sterk af, allereerst door netcongestie. Daar komt nu de huidige onrust door de stikstofproblematiek bovenop. Wij moeten ons aanpassen aan de veranderende omstandigheden en verleggen onze focus.’

Energieplusdak kent zijn oorsprong in een dakrenovatiebedrijf. Dat concentreerde zich op het saneren en vervangen van agrarische daken met asbest. Zonnepanelen installeren was een bijzaak; tussen 2010 en 2012 legde het er nog geen 200 stuks. Daarna werd Energieplusdak opgericht. In 2013 werd het eerste SDE-project gerealiseerd. Dat was de opmaat naar groot succes. En dat dankte het bedrijf niet alleen aan de groeiende populariteit van zonnepanelen, maar ook aan een 3-in-1-concept; het verwijderen van een asbestdak, vervanging door geïsoleerde sandwichpanelen en het plaatsen van zonnepanelen.

Mond tot mond
‘Boeren zijn ondernemers en schuwen innovatie niet’, aldus Van Ee. ‘Ze willen vooruit en verduurzamen, zeker als daar ook geld mee te verdienen is. Wij spreken hun taal en kennen hun wereld. De sector is hecht, iedereen kent elkaar. Doen we het goed, dan spreekt dat zich snel door. De reclame voor ons bedrijf loopt dus van mond tot mond. Maar daar moeten we ook voorzichtig mee zijn. Zo kan het zomaar voorkomen dat een boer uit Limburg zijn offerte naast de prijs legt die we eerder aan een collega in Zeeland rekenden. Transparantie en eerlijkheid is dus geboden, ook wanneer het om de financiële kant van de zaak gaat.’

Uitdagingen
Van Ee is sinds 2017 directeur en mede-eigenaar van Energieplusdak. De afgelopen jaren komen diverse problemen bij elkaar die druk op het bedrijf leggen, om te beginnen netcongestie. Het elektriciteitsnet zit vol in een groot deel van Nederland, in landelijke gebieden zijn de kabels niet zelden dun. Voor ‘salderingsklussen’ is dat geen groot probleem tot op heden, zo geeft Van Ee aan. Die vormen momenteel 60 procent van het werk. Voor SDE++-projecten ligt het anders. Vele moeten worden uitgesteld of afgeblazen, of ze sneuvelen al in de fase vóór het aanvragen van subsidie.

Lees hieronder het volledige artikel in de september 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten