logo
wvhj2023
© Jonathan Vos
© Jonathan Vos
12 september 2022

Nieuwe modelleringstool leidt tot verbeterde ontwerpen van pv-geluidsschermen

Het op grote schaal realiseren van pv-geluidsschermen vergt doorontwikkeling van technologie en kostenreductie. Het innovatieproject Rolling Solar heeft nu belangrijke resultaten geboekt in de demonstrator in Genk.

Die betreffen bijvoorbeeld een validatiemodel voor de energieopbrengst van diverse typen zonnepanelen en het toepassen van innovatieve sensortechnologie. Daarnaast werd onder andere een nieuw, transparant geluidswerend materiaal ontwikkeld en belangrijke kennis en ervaring opgedaan ten aanzien van de constructie en bouw. Bovendien leidde deze pilot tot een volgend Europees innovatieproject waarin de praktische horden worden genomen om deze vorm van infrastructuurgeïntegreerde zon-pv daadwerkelijk naar de markt te brengen.

Thor Park in Genk is de thuisbasis van EnergyVille en daarmee het epicentrum van het Vlaamse onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. Solliance-partners UHasselt en imec realiseerden er samen met constructie- en infrabedrijf Habenu-Van de Kreeke, ontwikkelaar en producent van speciale zonnepanelen SOLTECH, en leverancier van ramen en glasproducten Group Ceyssens een pv-geluidsscherm. Die testinstallatie is een cruciale stap in het naar de markt brengen van deze technologie.

Testen
Het pv-geluidsscherm ligt aan een doorlopende noord-zuidweg aan de rand van Thor Park. De installatie is 13 meter lang en 5 meter hoog en bestaat uit 2 delen. Op het betonnen deel zijn aan de oostzijde 3 soorten zonnepanelen aangebracht. 2 siliciumzonnepanelen met perc-zonnecellen en 2 dunnefilmzonnepanelen op basis van cadmiumtelluride zijn gemonteerd op de rail die is bevestigd op het beton. 4 dunnefilmzonnepanelen op basis van cigs-technologie, een ontwikkeling van TNO/Solliance, zijn direct op het beton verlijmd. Het tweede deel van het geluidsscherm bestaat uit een verticaal metalen frame van in totaal 8 meter lang. Daarin zijn 4 dubbelzijdige cigs-zonnepanelen en 4 dubbelzijdige perc-zonnepanelen geschoven. Het testen van het betonnen deel begon reeds halverwege 2021.

Valideren en optimaliseren
‘We monitoren, loggen en lezen de opbrengst van de 3 zonneceltechnologieën sindsdien effectief uit’, vertelt hoogleraar Michaël Daenen van UHasselt. ‘Afgelopen juni zijn we ook begonnen met de metingen aan de tweezijdige zonnepanelen. Binnen de tijd die voor Rolling Solar resteerde, konden we voor dat deel dus niet een heel jaar rond data verzamelen. Toch waren onze metingen voldoende om ver te komen in het verwezenlijken van een van onze hoofddoelen, namelijk modelvalidatie. Researchcentrum voor nano-elektronica en digitale technologie imec ontwikkelde een softwaretool voor het modelleren van de energieopbrengst van de zonnepanelen. De variabelen die daarin worden meegenomen, zijn onder andere het materiaal van de zonnecellen, de omgeving, oriëntatie, temperatuur en albedo – de mate waarin oppervlakken licht reflecteren. Het valideren en optimaliseren van dat model is cruciaal om de opbrengst van pv-geïntegreerde geluidsschermen goed te kunnen voorspellen en dus tot optimale ontwerpen te komen.’

Dagopbrengsten en productieprofielen
Daenen noemt de eerste resultaten van de metingen zeer bemoedigend. Het model van imec ten aanzien van de modules op het betonnen deel van de geluidswal functioneert goed, al helemaal ten opzichte van de software die nu verkrijgbaar is op de commerciële markt. Hij onderstreept ook dat het voorspellen van dagopbrengsten en productieprofielen van geïntegreerde pv-modules in geluidsschermen complex is, mede vanwege klimaat-, warmte- en omgevingseffecten. Het instralingsverlies door ze verticaal te monteren, is sowieso fors. Monteer je bijvoorbeeld een monokristallijn siliciumzonnepaneel verticaal in een perfecte oost-westoriëntatie, dan levert dat in theorie (red. volgens de tabel van Hespul) zo’n 56 procent van de jaaropbrengst op ten opzichte van een ideaal georiënteerd paneel. Bij montage op een staande betonnen wand kan dat 40 tot 50 procent zijn, zo leren de metingen van het Rolling Solar-consortium.

Bezoek het slotevent van Rolling Solar

Het Rolling Solar project wilde een internationale samenwerking faciliteren tussen de industrie, onderzoek en andere geïnteresseerde stakeholders. Het doel was lokale producenten en bouwbedrijven technisch te ondersteunen bij de ontwikkeling van kostenefficiënte en duurzame zonnecelmaterialen in de publieke infrastructuur.

Het resultaat? Een grootschalige en duurzame elektriciteitsproductie die geen extra gronden moet benutten en dicht bij de gebruiker opgewekt kan worden. Zonnepanelen geïntegreerd in een fietspad in Nederland van 35.000 kilometer zouden bijvoorbeeld 15 terawattuur zonne-energie per jaar kunnen opwekken, wat vergelijkbaar is met een CO2-reductie van ongeveer 5 miljoen ton/jaar.

Tijdens het slotevent op dinsdag 13 september worden de uitkomsten van het Rolling Solar-project en verdere stappen besproken. Registreren voor deelname kan hier!

Lees hieronder het volledige artikel in de september 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten