logo
wvhj2023
hero-image
7 september 2022

cd&v wil betere begeleiding scholen voor investeringen in zonnepanelen

De Vlaamse overheid moet scholen beter gaan begeleiden bij het nemen van energiebesparende maatregelen, waaronder het plaatsen van zonnepanelen. Daarvoor pleit het Vlaams parlementslid Loes Vandromme van cd&v.

Uit cijfers die Vandromme opvroeg bij de Vlaamse regering blijkt dat 448 scholen tussen juli 2021 en april 2022 een projectaanvraag indienden voor energiebesparende maatregelen. ‘Hiervan werden slechts 156 aanvragen ontvankelijk verklaard. Bovendien is slechts 23 procent hiervan effectief in uitvoering en zo gaan we er niet komen’, aldus Vandromme. ‘Er is dringend betere begeleiding en advies op maat nodig om scholen te ondersteunen in het investeren in energiebesparende maatregelen.’

1.340 scholen met zonnepanelen
Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) beschikken 1.340 Vlaamse scholen – inclusief het hoger onderwijs – over zonnepanelen. In totaal gaat het over een oppervlakte van naar schatting 228.312 vierkante meter; oftewel gemiddeld 170 vierkante meter per school.

‘Schooldaken lenen zich er vaak goed toe om zonnepanelen te plaatsen’, stelt Vandromme. ‘Van de in totaal 4.087 scholen in Vlaanderen beschikt 32,8 procent over zonnepanelen. Er is dus zeker nog marge. Elk schooldak waar vandaag geen zonnepanelen op liggen, is een gemiste opportuniteit: voor de schoolfactuur en voor het klimaat.’

Relancemiddelen
Via het Vlaams Energiebedrijf (VEB) kan de onderwijssector ook rekenen op relancemiddelen voor energiebesparende maatregelen. Scholen kunnen tot eind 2022 een projectaanvraag indienen bij het VEB voor deze relancesteun.

Vanaf de start van de maatregel in juli vorig jaar werden tot eind april 448 aanvragen ingediend voor energiescans of -audits (22), gebouwschilprojecten (259), relightingprojecten (56) en HVAC-projecten en groene warmte (111). Eind april waren er van deze lijst 156 projectaanvragen ontvankelijk verklaard. Tot nu toe zijn daarvan 36 projecten effectief in uitvoering, goed voor een subsidie van 1,88 miljoen euro.

Aanvullende subsidiëring
Voor het gedeelte van de kostprijs van de werken waarvoor het VEB geen relancesteun toekent, kunnen de schoolbesturen via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) een aanvullende subsidiëring aanvragen. Tot nu toe zijn er in totaal 9 scholen die bij AGION subsidies hebben aangevraagd in het kader van een VEB-project. Van deze 9 dossiers werden er 6 goedgekeurd, samen goed voor een subsidiebedrag van 354.941,06 euro.

‘Het is voor scholen geen sinecure om wegwijs te vinden in al deze procedures’, stelt Vandromme. Zij roept de minister van Onderwijs op om op korte termijn werk te maken van een betere begeleiding en advies op maat aan scholen. ‘Directies en schoolbesturen hebben het al bijzonder druk. Er moet dringend werk gemaakt worden van “ontzorging” van onze scholen. Aan het aantal ingediende projectaanvragen zien we dat de scholen echt wel bereid zijn om te investeren in energiebesparende maatregelen. Bovendien is het broodnodig willen de scholen niet financieel in de problemen komen. Het is ontgoochelend om dan een negatieve beoordeling voor je project te krijgen. Betere ondersteuning en advies op maat kan hier het verschil maken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten