Solar Magazine - Batenburg levert eerste van 200 transformatorhuisjes aan Liander
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Batenburg levert eerste van 200 transformatorhuisjes aan Liander
© Liander

Batenburg levert eerste van 200 transformatorhuisjes aan Liander

Batenburg Energietechniek heeft in het Gelderse Azewijn het eerste van 200 transformatorhuisjes geplaatst die het de komende 4 jaar gaat leveren aan netbeheerder Liander. Het tweede komt in het naburige Netterden.

Dankzij het contract met Batenburg Energietechniek krijgt Liander de komende 4 jaar transformatorhuisjes geleverd die 2 typen middenspanningsnetten met elkaar verbinden.

15 vierkante meter
De 200 transformatorhuisjes bestaan uit een 20/10-kilovolt-behuizing, een 6 megavoltampère transformator, een 10-kilovolt-schakelinstallatie, een 20-kilovolt-schakelinstallatie en aan beide zijden een DA- en beveiligingskast. Ze beslaan maximaal 15 vierkante meter bij een hoogte van zo’n 3 meter. 

Op plaatsen waar het elektriciteitsnet zijn maximale capaciteit heeft bereikt, zoals in de Achterhoek, kunnen bedrijven niet doorgroeien en kunnen consumenten hun zonne-energie niet terugleveren totdat het stroomnet is uitgebreid. De transformatorhuisjes van Batenburg dragen eraan bij dat er meer ruimte op het net komt en consumenten en ondernemers in hun vraag kunnen worden voorzien. 

Recordtempo 
Liander heeft in zijn leveringsgebied – te weten Noord-Holland, een deel van Zuid-Holland, Flevoland, Friesland en Gelderland – steeds meer transformatorhuisjes nodig omdat de economie groeit en de samenleving digitaliseert, waardoor de vraag naar elektriciteit van ondernemers en consumenten explosief stijgt. Bovendien bouwt Nederland in een recordtempo huizen, gaat van het aardgas en verduurzaamt zijn energieproductie met windmolens en zonnepanelen.

Liander plaatst daarom de komende jaren duizenden nieuwe transformatorhuisjes, bouwt tientallen nieuwe, grote elektriciteitsstations en legt duizenden kilometers extra kabel om consumenten en bedrijven in hun vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien.  

Mijlpaal
‘De plaatsing van dit station is een mijlpaal voor Batenburg Energietechniek, het is namelijk het eerste station dat wij in het netwerk van Liander mogen plaatsen’, stelt Olaf Moens, Managing Director Batenburg Energietechniek. ‘We zijn er trots op dat wij de levering van deze transformatorhuisjes de komende 4 jaar voor onze rekening mogen nemen en samen met Liander de uitdagingen van de energietransitie aanpakken.’

Broodnodig
‘Batenburg is de komende 4 jaar verzekerd van werk, met de intentie om de samenwerking nog eens 4 jaar te verlengen’, voegt Marlies Visser toe, chief operation officer bij Liander. ‘Wij verzekeren ons in een markt waarin materiaal schaars is de komende jaren van continuïteit in de uitbreiding van het elektriciteitsnet door gegarandeerde levering van de broodnodige transformatorhuisjes.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operationeel Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
BayWa r.e. Solar Systems S.à. r.l. zoekt:

Sales representative

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160D 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!