Om een beeld te krijgen van de ervaringen met de SCE-regeling – in de volksmond bekend als postcoderoossubsidie – heeft HIER afgelopen voorjaar een enquête uitgezet. 37 energiecoöperaties en 3 Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) hebben deelgenomen.
Verbetering
De enquêteresultaten laten zien dat de SCE-regeling in algemene zin wordt gezien als een verbetering ten opzichte van de oude postcoderoosregeling. Uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de respondenten in de realisatie van het project – na subsidietoekenning – tegen belemmeringen aanloopt, waardoor de uitvoering vertraging oploopt. Bijvoorbeeld door problemen met de netaansluiting (19 procent), een dakeigenaar die toch niet mee wil doen (13 procent) of onvoldoende deelnemers (13 procent).
Als reden voor het niet indienen van een subsidieaanvraag wordt daarnaast in meerderheid van de gevallen gewezen op het niet positief krijgen van de businesscase (19 procent) door de (te) lage tarieven.
Transportindicatie en haalbaarheidsstudie
Het overgrote deel van de respondenten heeft het aanleveren van de vereiste transportindicatie van de netbeheerders als gemakkelijk ervaren. Ook het aanleveren van de haalbaarheidsstudie levert in het merendeel van de gevallen geen moeilijkheden op.
De respondenten die wel moeilijkheden zijn tegengekomen, noemen het onlogische rekenmodel en de moeilijkheid om kosten en verwachte opbrengst in te schatten in de turbulente energiemarkt.
Rapportcijfer
Onder aan de streep krijgt de SCE-regeling van de respondenten een rapportcijfer 6,3. Ruim de helft van de enquêtedeelnemers – te weten 52,5 procent – vindt de SCE-regeling een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude postcoderoosregeling; de Regeling Verlaagd Tarief. 20 procent is neutraal en 27,5 procent ziet het als een verslechtering.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.