Solar Magazine - Problemen voor merendeel energiecoöperaties na aanvragen postcoderoossubsidie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Problemen voor merendeel energiecoöperaties na aanvragen postcoderoossubsidie
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Problemen voor merendeel energiecoöperaties na aanvragen postcoderoossubsidie

Het merendeel van de energiecoöperaties loopt tegen problemen aan nadat ze subsidie hebben aangevraagd via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Dat blijkt uit onderzoek van klimaatstichting HIER.

Om een beeld te krijgen van de ervaringen met de SCE-regeling – in de volksmond bekend als postcoderoossubsidie – heeft HIER afgelopen voorjaar een enquête uitgezet. 37 energiecoöperaties en 3 Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) hebben deelgenomen.

Verbetering
De enquêteresultaten laten zien dat de SCE-regeling in algemene zin wordt gezien als een verbetering ten opzichte van de oude postcoderoosregeling. Uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de respondenten in de realisatie van het project – na subsidietoekenning – tegen belemmeringen aanloopt, waardoor de uitvoering vertraging oploopt. Bijvoorbeeld door problemen met de netaansluiting (19 procent), een dakeigenaar die toch niet mee wil doen (13 procent) of onvoldoende deelnemers (13 procent).

Als reden voor het niet indienen van een subsidieaanvraag wordt daarnaast in meerderheid van de gevallen gewezen op het niet positief krijgen van de businesscase (19 procent) door de (te) lage tarieven.

Transportindicatie en haalbaarheidsstudie
Het overgrote deel van de respondenten heeft het aanleveren van de vereiste transportindicatie van de netbeheerders als gemakkelijk ervaren. Ook het aanleveren van de haalbaarheidsstudie levert in het merendeel van de gevallen geen moeilijkheden op.

De respondenten die wel moeilijkheden zijn tegengekomen, noemen het onlogische rekenmodel en de moeilijkheid om kosten en verwachte opbrengst in te schatten in de turbulente energiemarkt.

Rapportcijfer
Onder aan de streep krijgt de SCE-regeling van de respondenten een rapportcijfer 6,3. Ruim de helft van de enquêtedeelnemers – te weten 52,5 procent – vindt de SCE-regeling een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude postcoderoosregeling; de Regeling Verlaagd Tarief. 20 procent is neutraal en 27,5 procent ziet het als een verslechtering.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!