logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
27 augustus 2022

Naturistencamping past salderingsregeling fout toe en moet duizenden euro’s terugbetalen

Het Gerechtshof Amsterdam heeft Naturistencamping Flevo-Natuur veroordeeld tot het terugbetalen van enkele duizenden euro’s aan 2 zonnepaneeleigenaren wegens het fout toepassen van de salderingsregeling.

In een tussenarrest oordeelde de rechtbank vorig jaar dat Naturistencamping Flevo-Natuur in overleg moest treden met enkele van zijn bewoners om een oplossing te zoeken voor het feit dat de camping de salderingsregeling voor zonnepanelen niet goed toepaste. De rechtszaak werd door 2 bewoners van de naturistencamping aangespannen tegen het Nederlands Nationaal Naturistenterrein (N.N.T.); het bedrijf achter de naturistencamping. Het gerechtshof Amsterdam hield vorig jaar het hoger beroep aan en vroeg de partijen met elkaar in overleg te gaan.

Vereniging van Eigenaren
N.N.T. exploiteert en beheert recreatiepark Flevo-Natuur met in totaal 875 kavels, waarvan er 134 in particulier eigendom zijn. De rest wordt verhuurd of gebruikt als kampeerterrein. De 2 particuliere eigenaren die de rechtszaak hebben aangespannen – de zogenaamde appellanten – zijn sinds het jaar 2000 eigenaar van een recreatiewoning op de camping. N.N.T. is op de camping de leverancier van elektriciteit en/of aardgas, daar het eigenaar is van het elektriciteitsnet op het deel van Flevo-Natuur waar de appellanten wonen.

In oktober 2013 heeft N.N.T. in samenspraak met BFN, de Vereniging van Eigenaren van de naturistencamping, beleid vastgesteld voor woningeigenaren die gebruik willen maken van de salderingsregeling. Dat beleid houdt in dat teruglevering van elektriciteit aan het stroomnet van N.N.T. wordt vergoed tegen het kale leveringstarief van Nuon plus 0,03 euro – in 2017 was dat 0,10 euro. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit wordt vastgesteld op basis van een dubbele meter die naast het elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert; en de kosten gemoeid met de aanschaf en het plaatsen van de benodigde dubbele meter gedeeld worden.

10 versus 27 eurocent
De 2 appellanten hebben begin 2017 zonnepanelen op hun woningen geïnstalleerd en N.N.T. vervolgens om toepassing van de salderingsregeling verzocht. De bewoners zijn van mening dat N.N.T. die niet correct heeft toegepast en hebben daarom de gang naar de rechter gemaakt. Die eerste rechtszaak diende bij de kantonrechter en die heeft geoordeeld dat N.N.T. de teruggeleverde elektriciteit wél heeft gesaldeerd. De kantonrechter heeft geoordeeld dat het is toegestaan om de ‘vaste kosten’ per kilowattuur in rekening te brengen. De kantonrechter oordeelde dat het onredelijk zou zijn dat voor iedere teruggeleverde kilowattuur eenzelfde bedrag wordt ontvangen als voor iedere verbruikte kilowattuur wordt betaald, aangezien dat, indien evenveel wordt opgewekt als verbruikt, zou betekenen dat niets voor de ‘vaste kosten’ wordt betaald.

Tegen die uitspraak werd door de 2 bewoners hoger beroep aangetekend. Zij vinden dat de salderingsregeling met zich meebrengt dat eerst de teruggeleverde energie wordt verrekend met de verbruikte energie en dan pas mag worden afgerekend.

‘Gewoon’ salderen
In het definitieve vonnis van het hoger beroep heeft het Gerechtshof Amsterdam nu geoordeeld dat de N.N.T. ‘gewoon’ moet salderen. Dat dit dan betekent dat de kleingebruikers van een aansluiting die evenveel gebruiken als via zonnepanelen terugleveren niet meebetalen aan de kosten van aanleg en onderhoud van het stroomnet, is volgens de rechter de consequentie van de wijze waarop N.N.T zijn (netwerk)kosten in rekening brengt.

All-inn
Wel heeft de rechter de zonnepaneeleigenaren en de camping geboden met elkaar in gesprek te gaan of het ‘all-in’-tarief ook in de toekomst van kracht blijft. De rechter stelt zich daarbij goed te kunnen voorstellen dat de 2 partijen met elkaar – en andere belanghebbenden – in overleg gaan om te bezien op welke wijze een wel met de Elektriciteitswet in overeenstemming zijnde handelwijze kan worden gevolgd, die tevens recht doet aan de situatie waarin N.N.T. en zijn gebruikers verkeren.

N.N.T. heeft al laten weten dat het zich gedwongen ziet om voor de toekomst te opteren voor een splitsing tussen de vaste en de variabele kosten. Door de in het verleden verkeerd gehanteerde bedragen moet de camping de eerste zonnepaneeleigenaar 1.513,44 euro en de tweede zonnepaneeleigenaar 2.000,93 euro terugbetalen; te verhogen met de wettelijke rente.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten