logo
wvhj2023
© Vrijstad Energie
© Vrijstad Energie
27 augustus 2022

Project van de week | Eerste verticale zonnepanelen van Nederland op landbouwgrond

In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de verticale zonnepanelen van Vrijstad Energie bij Stal Den Heuvel.

De wei van de familie De Raad van Stal Den Heuvel in Culemborg heeft voor Nederland een primeur: de eerste verticaal geplaatste zonnepanelen op landbouwgrond.

Asbestdaken
Aanleiding voor het project was de verplichting voor agrariërs om voor 2024 alle asbestdaken van stallen te hebben gesaneerd. Gijs de Raad van Stal Den Heuvel kwam in contact met energiecoöperatie Vrijstad Energie wat niet alleen tot een zonnedak leidde, maar ook tot een grondgebonden zonnepark dat landbouw met energeopwekking combineert. Leden van de energiecoöperatie konden investeren in het project.

De verwachting is dat de installatie jaarlijks 740.000 kilowattuur zonnestroom per jaar opwekt.

6 tot 8 meter uit elkaar
Door de plaatsing van zonnepanelen op de daken van de stallen en de landbouwgrond te combineren, ontstaat een belangrijk voordeel: de opgewekte zonne-energie wordt over de dag verdeeld. De verticale zonnepanelen vormen namelijk een oost-westopstelling.

De verticale zonnepanelen zijn 6 tot 8 meter uit elkaar geplaatst, zodat ze niet in elkaars schaduw staan en het groeien van gewassen en grazen van koeien gewoon kan doorgaan. De tussenruimte is ook voldoende om alle landbouwvoertuigen op het veld te laten rijden. Overigens grazen er niet alleen koeien in het weiland, er lopen ook patrijzen rond. Om die het extra naar de zin te maken, wordt een halve hectare specifiek ingericht met kruiden en graangewassen.

Het project in cijfers

Zonnepanelen: 958 verticale zonnepanelen (grond) en 1.065 zonnepanelen (dak)

Installateurs: ProfiNRG (dak), Next2Sun (veld), Middendorp Montage (asbestsanering en nieuwe daken) en Kenter (netaansluiting)

Financiële steun: provincie Gelderland (subsidie voor lokale hernieuwbare-energieprojecten), RVO (SCE-subsidie) en Energie Samen en SVn  (financiering via Realisatiefonds)

Realisatiefonds
Voor de financiering van het project maakte Vrijstad Energie gebruik van het Realisatiefonds, dat eind 2021 door Energie Samen en SVn met Triodos Bank, Rabobank en ASN Groenprojectenfonds is gelanceerd. 'Voor grote banken zijn deze relatief kleine projecten niet aantrekkelijk om te financieren, omdat ze vrij arbeidsintensief zijn om te verwerken', vertelt Jean-Pierre van Lin van Energie Samen. 'Er komen namelijk een heleboel eisen en voorwaarden kijken bij het verstrekken van een zakelijke lening. Door het fonds op te richten en het zo te verdelen dat Energie Samen de aanvraag begeleidt en SVn de kredietbeoordeling uitvoert, is er een efficiëntieslag gemaakt, hebben de banken er zelf weinig werk aan en kunnen kleine coöperaties financiering krijgen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten