logo
wvhj2023
© Marieke van der Velden
© Marieke van der Velden
26 augustus 2022

Koning bezoekt Noordzee voor toekomst van zonnepanelen, windmolens en waterstof op zee

Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan diverse locaties op de Noordzee waar aan de toekomst van het energiesysteem wordt gewerkt, met offshorewindmolens, zonnepanelen en groene waterstof.

Tijdens dit werkbezoek kreeg de koning onder meer een rondleiding langs 2 offshoreplatformen, van TenneT en van Neptune Energy.

Drijvende zonnepanelen
Ook bekeek de koning het windpark op zee Hollandse Kust (zuid) van Vattenfall. Tot slot bracht de koning een bezoek aan de pilot met drijvende zonnepanelen van Oceans of Energy.

De koning kreeg uitleg over het energiesysteem van de toekomst, dat wordt gekenmerkt door de systeemintegratie van elektronen – van windturbines en zonneparken – en duurzame moleculen zoals groene waterstof. De Noordzee speelt hierin een belangrijke rol, aangezien op zee een groot deel van de Nederlandse energie opgewekt kan worden. Nederland verkeert in de bijzondere positie dat er, naast de aanwezigheid van een uitgebreide infrastructuur voor gas, tevens op het Nederlandse deel van de Noordzee grote hoeveelheden windenergie geoogst kunnen worden; hoeveelheden die ook internationaal van belang zijn. Wind- en zonne-energie kunnen direct in het elektriciteitsnet worden gebruikt als elektriciteit of worden omgezet in groene waterstof op de Noordzee. Deze groene waterstof kan vervolgens puur of gemengd met het aardgas via de bestaande infrastructuur naar land gebracht worden voor bijvoorbeeld afnemers in de industrie, de mobiliteitssector en de gebouwde omgeving.

Q13a-A
Het werkbezoek begon langs het platform Q13a-A van Neptune Energy, waar de groene- waterstofpilot PosHYdon in voorbereiding is. Hier wordt op een bestaand platform offshorewind, offshoregas en groene waterstofproductie uit zeewater geïntegreerd. De groene waterstof wordt via een bestaande pijpleiding naar land getransporteerd. TNO is hierbij betrokken als kennispartner en voert het testprogramma uit. De lessen die hier worden geleerd, kunnen gebruikt worden in de verdere uitrol en opschaling van offshorewaterstofproductie uit offshorewind op de Noordzee.  

Vervolgens bezocht de koning een van TenneT’s transformatorplatformen van het Net op Zee-project Hollandse Kust Zuid (HKZ). Dit zogenaamde stopcontact op zee transporteert de in het gelijknamige windpark opgewekte stroom via een kabel in de zeebodem naar land. Het HKZ-windpark – dat op dit moment wordt gebouwd door Vattenfall en eigendom is van Vattenfall, BASF en Allianz – werd daarna ook aangedaan. Dit is het eerste windpark dat zonder subsidie wordt gebouwd; het is recentelijk gestart met het leveren van groene stroom.

Solar farm
Niet ver van het Q13a-A-platform lag de volgende stop, waar Oceans of Energy drijvende zonnepanelen test. Deze offshore, solar farm doorstaat hier al meerdere jaren achtereen zware winterstormen met hoge golven. De pilot van Oceans of Energy is een stap richting grootschalige uitrol op zee. In de toekomst kunnen drijvende zonneparken geïntegreerd worden in windparken en waterstoffabrieken op de Noordzee.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten