Solar Magazine - ‘Nederland heeft 2,5 uur per dag overschot aan stroom van windmolens en zonnepanelen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
‘Nederland heeft 2,5 uur per dag overschot aan stroom van windmolens en zonnepanelen’
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

‘Nederland heeft 2,5 uur per dag overschot aan stroom van windmolens en zonnepanelen’

Nederland heeft dit jaar gemiddeld 2,5 uur per dag een overschot aan wind- en zonne-energie afkomstig van windmolens en zonnepanelen. Dat meldt zonne-energiebedrijf Zonneplan op basis van eigen onderzoek.

Op de momenten dat er een overschot is, leveren windmolens en zonnepanelen meer stroom dan nodig is.

5 uur per dag
In augustus gaat het aantal uren met een overschot – zoals te zien in onderstaande grafiek – zelfs richting de 5 per dag. Tegelijkertijd draaien apparaten in Nederlandse huishoudens gemiddeld 5,5 uur per dag vrijwel volledig op grijze stroom uit gas- en kolencentrales.

Op de momenten van overschot wordt de in Nederland opgewekte elektriciteit geëxporteerd naar landen als Duitsland, België, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Overigens zit er een limiet aan de hoeveelheid stroom die geëxporteerd kan worden, want als de netspanning te hoog dreigt te worden, worden windmolens en zonnepanelen afgeschaald.

’s Avonds tekorten
Waar overdag stroom wordt geëxporteerd, gebeurt in de avond vaak het tegenovergestelde. De vraag naar stroom neemt toe, terwijl de zon ondergaat en ook de wind gaat liggen. Daardoor staan gas- en kolencentrales op die momenten garant voor het overgrote merendeel van de gevraagde elektriciteit. Volgens Zonneplan zouden consumenten daarom een prijsprikkel moeten krijgen om juist overdag, op momenten van overschot, apparaten aan te zetten in plaats van ’s avonds.

Die prikkel is er volgens het bedrijf wanneer iemand gebruikmaakt van een dynamisch energiecontract met uurprijzen. Op de momenten dat zonnepanelen en windmolens veel stroom produceren, liggen de prijzen laag. Een doorsneeconsument kan daarop inspelen door de timer van de vaatwasser of wasmachine op die uren in te stellen. Maar vooral bidirectioneel ladende elektrische auto’s en thuisbatterijen moeten volgens Zonneplan een grote rol gaan spelen in dit vraagstuk. Deze kunnen op momenten van dreigend overschot als buffer dienen, waarna ze de stroom weer kunnen terugleveren wanneer hier veel vraag naar is.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Lens zoekt:

Strategisch Inkoper

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!