logo
wvhj2023
© Pengyou93 | Dreamstime.com
© Pengyou93 | Dreamstime.com
22 augustus 2022

Nieuwe stroomcrisis China: fabrikanten verlagen productie van zonnepanelen

Vanwege de ergste droogte in meer dan een halve eeuw tijd heeft de provincie Sichuan in China industriële bedrijven op rantsoen gezet en de hoogste fase van alertheid geactiveerd. Onder meer JinkoSolar is getroffen.

Afgelopen najaar werden in tientallen provincies in China fabrikanten van silicium, wafers, zonnecellen en zonnepanelen door stroombeperkingen in de problemen gebracht. Waar die problemen zich dit jaar nog niet voordeden, is dat nu door extreme droogte in de Chinese provincie Sichuan wel het geval. De uitzonderlijke hitte van meer dan 40 graden Celsius en droogte heeft de energieproductie van waterkrachtcentrales fors doen teruglopen.

1961
‘Sichuan wordt geconfronteerd met de hoogste temperaturen en de ergste droogte van de afgelopen 60 jaar’, duidt Morgan Stanley-analist Simon Lee in een onderzoeksrapport waarover persbureau Bloomberg beschikt. De regenval langs de Yangtze-rivier is sinds juli 45 procent lager dan normaal en bevindt zich op het laagste niveau sinds 1961.

De piekvraag naar elektriciteit is in Sichuan volgens lokale autoriteiten gestegen tot 65 gigawatt, een stijging van 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd is de dagelijkse opwekking van waterkracht met 51 procent gedaald en staat het reservoirniveau op 1,2 miljard kubieke meter water, een daling van 4 miljard kubieke meter ten opzichte van vorig jaar. De extreme weersomstandigheden en stroombeperkingen zouden volgens investeringsbank Goldman Sachs het grootste risico vormen voor de rijsttoevoer, gevolgd door aluminium en batterijmaterialen. Toch wordt verwacht dat de impact van het stroomtekort op de Chinese economie kleiner zal zijn dan in 2021, toen stroomonderbrekingen meer wijdverbreid waren en de stijgende steenkoolprijzen energiecentrales ontmoedigden om hun productie te verhogen.

Dichtstbevolkt
Sichuan vertegenwoordigt minder dan 5 procent van de Chinese economie, maar is wel een van de dichtstbevolkte provincies van China – met een bevolking zo groot als die van Duitsland – en het is een belangrijk productiecentrum voor zonnepanelen en batterijen voor elektrische voertuigen.

Bloomberg meldt bij monde van Larry Hu, hoofd van China Economics bij Macquarie Securities, dat de provincie Sichuan ongeveer 20 procent van het lithium, 5 procent van het aluminium en 13 procent van het polysilicium produceert dat in China vervaardigd wordt. ‘De aanhoudende stroomrantsoenering kan leiden tot een tijdelijke verstoring van de toeleveringsketen’, aldus Hu. ‘Dat kan zich vertalen in hogere kosten van elektronische producten zoals batterijen voor elektrische auto's, maar de impact zou van korte duur moeten zijn.’

Toyota en JinkoSolar
Bedrijven als Toyota en CATL hebben al enkele dagen fabrieken in de regio gesloten. Bloomberg meldt dat ook zonnepaneelfabrikant Jinko Solar 2 van zijn fabrieken in Sichuan op ‘een beschermend niveau’ laat draaien en de productie fors heeft verlaagd. Het is onduidelijk wanneer de fabrieken hun volledige productie kunnen hervatten.

Sichuan introduceerde afgelopen januari een noodplan voor de energievoorziening. Maatregelen in het plan zijn onder meer het starten van noodaggregaten om eerst aan de stroomvraag van huishoudens, belangrijke gebruikers en regio’s te voldoen en het maximaliseren van de productie van olie, gas en kolen. Volgens het noodplan van Sichuan stelt een ‘noodrespons’ van niveau 1 de provincie in staat om hulp te zoeken bij de staatsraad om de crisis te beheersen, en verhoogt het de frequentie van communicatie tussen energieleveranciers en de provinciale overheid.

Onzeker
JinkoSolar meldt dat de lokale overheid sinds 15 augustus provinciebrede stroomrantsoeneringsmaatregelen heeft opgelegd om het stroomtekort in de regio te verminderen. Als gevolg van deze maatregelen is de productiecapaciteit van de fabrieken van JinkoSolar in de provincie tijdelijk aangetast.

‘We houden de situatie actief in de gaten en hebben verschillende maatregelen geïmplementeerd om de negatieve impact van de stroomrantsoenering op de bedrijfsvoering en financiële prestaties te minimaliseren, inclusief het laten overnemen van de productie door de andere productiefaciliteiten.’ Het bedrijf benadrukt daarbij dat onzeker blijft hoe lang de energierantsoeneringsmaatregelen zullen aanhouden en wanneer de productiefaciliteiten van JinkoSolar in Sichuan de volledige productie kunnen hervatten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten