logowvhj2023
© Sono
© Sono
9 augustus 2022

Sono Motors onthult productieontwerp zonneauto Sion en Solar Bus Kit voor openbaar vervoer

Sono Motors heeft het productieontwerp van zijn elektrische zonneauto Sion onthuld en de nieuwe Solar Bus Kit. Dat is een schaalbare retrofitoplossing die het brandstofverbruik en de uitstoot van bussen vermindert.

In het uiteindelijke productieontwerp kent de Sion belangrijke verbeteringen ten opzichte van eerdere concepten: het exterieur en interieur hebben nu minder lijnen en duidelijkere oppervlakken. Het vernieuwde exterieurdesign van de Sion omvat nieuwe koplampen en achterlichten, een nieuw ontwerp aan de onderkant, nieuwe deurgrepen, een gestroomlijnde achterkant met nieuwe camera en 3D-lijnen en een nieuw oplaadklepje.

456 zonnecellen
Binnenin heeft de Sion een ruimer, schoner interieur met meer opbergruimte, nieuw ontworpen voorstoelen en achterbank en een nieuw stuur. De Sion zal ook een nieuwe kleur en afwerking bieden voor de binnenoppervlakken.

De buitenkant van de Sion zal bestaan ​​uit 456 naadloos geïntegreerde gehalveerde zonnecellen. De energie die door de zonnecellen wordt opgewekt, zal naar verwachting het geschatte bereik van 305 kilometer van de lithiumijzerfosfaatbatterij van 54 kilowattuur uitbreiden met gemiddeld 112 kilometer per week. De maximumuitbreiding bedraagt 245 kilometer.

Bidirectionele laadtechnologie vormt een aanvulling op de integratie van zonnecellen in de auto en is ontworpen om van de Sion een duurzame-energiecentrale op wielen te maken die naar verwachting elektronische apparaten, het huis of andere elektrische auto’s van stroom kan voorzien met een vermogen tot 11 kilowatt.

19.000 reserveringen
Per 1 juli heeft Sono Motors meer dan 19.000 actieve particuliere reserveringen ontvangen voor de Sion, met een gemiddelde aanbetaling van 2.225 euro en een nettoverkoopvolume van ongeveer 415 miljoen euro, ervan uitgaande dat alle reserveringen resulteren in verkopen. Met een geschatte netto-verkoopprijs van 25.126 euro.

Het bedrijf voorziet de start van de productie voor de tweede helft van 2023 via contractproductie in Finland, zonder de noodzaak om zijn eigen productiefaciliteiten te bouwen. Partner Valmet Automotive heeft de benodigde expertise in productie. Na een aanloopperiode streven de partners ernaar om binnen 7 jaar ongeveer 257.000 Sion-voertuigen te produceren.

Solar Bus Kit: retrofitoplossing
De nieuwe Solar Bus Kit is een oplossing voor de meestvoorkomende Europese openbaarvervoerbussen met een lengte van 12 meter, waaronder Mercedes-Benz Citaro en MAN Lion City. Sono Motors biedt een complete en efficiënte retrofit-oplossing voor busvlootexploitanten die een dwingende behoefte hebben om het dieselverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Met de Solar Bus Kit kunnen subsystemen zoals de verwarming, ventilatie en airconditioning (hvac) gedeeltelijk worden aangedreven door hernieuwbare energie, waardoor brandstof, CO2 en kosten worden bespaard. De Kit kan tot 1.500 liter diesel en tot 4 ton CO2 per bus per jaar besparen door de 1,4 kilowattpiek aan zonnepanelen met een totale grootte van ongeveer 8 vierkante meter aan zonnepanelen. Busvlootexploitanten verwachten een potentiële terugverdientijd van ongeveer 3 à 4 jaar, afhankelijk van het aantal dagen dat de bus in gebruik is en de brandstofprijzen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.