logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
7 juli 2022

Eigen Huis: gemeenten betrekken huiseigenaren te weinig bij Transitievisie Warmte

Gemeenten informeren huiseigenaren te weinig over de plannen in hun Transitievisie Warmte om woningen aardgasvrij te maken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Uit het onderzoek ‘De Transitievisie Warmte voor huiseigenaren’ blijkt dat 72 procent van de huiseigenaren geen weet heeft van de verduurzamingsplannen in hun gemeente, terwijl 85 procent van de huiseigenaren het belangrijk vindt geïnformeerd te worden en zeker 36 procent wil meedenken. In het zuiden en het westen van het land zijn huiseigenaren het minst bekend met de warmtetransitie in hun wijk.

Wachtstand
‘Opmerkelijk’, stelt Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis. ‘De verduurzaming van woningen is een ingrijpend proces en treft ons allemaal; het beste wat gemeenten daarin kunnen doen, is helderheid verschaffen. Gemeenten lijken echter in een soort wachtstand te staan, wachtende op de juiste wetgeving en de slagkracht van de minister, terwijl nu het moment is om met huiseigenaren in gesprek te gaan over hun verduurzamingsplannen. Daarom zeggen we tegen gemeenten: ga de wijk in, praat met bewoners en informeer hen over wat komen gaat om de verduurzaming op gang te brengen.’

Kosten, alternatieven en besluitvorming
1 op de 3 huiseigenaren maakt zich volgens het onderzoek zorgen over de verduurzaming in hun wijk. Vooral jongere eigenaren tot 45 jaar maken zich meer ongerust dan oudere huiseigenaren. De zorgen gaan over de kosten, of er alternatieven zijn voor de verduurzamingsmaatregelen die gemeenten aanbieden en hoe snel de besluitvorming zal gaan. Ook willen huiseigenaren dat gemeenten transparant zijn over deze kosten; het voelt voor eigenaren niet goed om iets vanuit de gemeente opgelegd te krijgen zonder daarover te kunnen meepraten.

Zonneboilers en zonnepanelen
Bijna de helft van de huiseigenaren zegt tijd en geld te willen vrijmaken voor de warmtetransitie. Eigenwoningbezitters uit Groningen, Friesland en Drenthe zijn vaker van plan hun woning binnen 2 jaar te verduurzamen dan huiseigenaren uit de randstad. Daarbij denken eigenaren in het noorden aan ‘volledig van het aardgas af gaan’ (22 procent) en zonneboilers (19 procent) installeren. Terwijl eigenaren in Overijssel, Gelderland en Flevoland de voorkeur geven aan kleine energiebesparende maatregelen (35 procent) zoals tochtstrips en led-verlichting. Zonnepanelen worden genoemd als meest populaire verduurzamingsmaatregel.

Transitievisie Warmte
Eind 2021 moesten alle gemeenten een Transitievisie Warmte opstellen om te noteren wanneer bepaalde wijken of buurten van het aardgas af moeten. In opdracht van Vereniging Eigen Huis onderzocht Ruigrok NetPanel hoe het ervoor staat met deze plannen en in hoeverre deze bekend zijn bij huiseigenaren. Hieraan werkten 1.504 huiseigenaren mee, variërend in leeftijd, geslacht, opleiding en regio.

Type maatregel

Percentage huiseigenaren met plannen binnen 2 jaar

Zonnepanelen

44 procent

Isolerend glas

26 procent

Kleine energiebesparende maatregelen

23 procent

Hybride warmtepomp

21 procent

Vloerisolatie

19 procent

Spouwmuurisolatie

19 procent

Dakisolatie

18 procent

Advies van energiedeskundige

17 procent

Gas afkoppelen

15 procent

Elektrische warmtepomp

14 procent

Zonneboiler

10 procent

Geen van deze maatregelen

1 procent

Weet ik niet

3 procent

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten