Gebruikers van Tweakers – Nederlands grootste website over technologie en elektronica – klagen op een forum van de website over energiebedrijven die op maand- en kwartaalbasis salderen. NU.nl – net als Tweakers onderdeel van DPG Media – berichtte deze week over de problematiek.
Per contractjaar
Uitgangspunt van het salderen is dat consumenten de zelfgeproduceerde stroom van zonnepanelen mogen terugleveren aan het elektriciteitsnet en vervolgens wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) benadrukt dat energieleveranciers per contractjaar – en niét per kalenderjaar – moeten salderen. Bovendien mogen energiebedrijven ook niét per deel van het jaar – bijvoorbeeld per maand of kwartaal – salderen.
Mocht een consument meer zonne-energie terugleveren dan hij zelf verbruikt, dan mag het energiebedrijf voor de overtollige hoeveelheid stroom een terugleververgoeding betalen. De energieleverancier bepaalt zelf de hoogte van die vergoeding. Consumenten die benadeeld worden, kunnen een klacht indienen bij ACM ConsuWijzer, een onderdeel van toezichthouder ACM.
Tweede Kamer
Henri Bontenbal heeft nu in de Tweede Kamer namens het CDA vragen gesteld aan minister Jetten voor Klimaat en Energie over de fouten in de energienota bij de teruglevering van zonnepanelen. Bontenbal wil van de minister weten of het klopt dat er signalen zijn dat sommige energieleveranciers niet meer over een heel jaar salderen, maar over een kwartaal of een andere periode. ‘Klopt het dat er geen heldere regels zijn over welk tarief een energieleverancier als uitgangspunt mag gebruiken bij de saldering? Indien dergelijke regels wel bestaan, wat zijn deze regels en waar kunnen consumenten deze terugvinden?’, vraagt Bontenbal.
Verder wil de CDA’er weten hoe de salderingsregeling moet worden toegepast wanneer er sprake is van een energiecontract op basis van variabele (uurlijkse) tarieven. Bontenbal besluit: ‘Is het een correcte uitleg van de salderingsregeling dat zonnestroom die wordt gesaldeerd, vergoed moet worden door de energieleverancier tegen het tarief dat op het moment van opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet door dezelfde leverancier in rekening zou worden gebracht wanneer er sprake zou zijn van verbruik?’
Minister Jetten moet de Kamervragen binnen de gebruikelijke termijn van 3 weken beantwoorden.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.