logo
wvhj2023
© Fectum
© Fectum
28 juni 2022

Subsidies voor nieuw productieproces bipv-gevel, zonnewarmte met bodemopslag en aardgasvrij Anderrijk in Efteling

13 innovatieprojecten hebben van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie toegekend gekregen om innovaties te realiseren die de gebouwde omgeving aardgasvrij maken.De redactie neemt ze onder de loep.

Van een nieuw productieproces van een pv-gevel tot zonnewarmte met bodemopslag en een nieuwe zonnecollector.

Hoofdrol
Via de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) kunnen Nederlandse ondernemers subsidie aanvragen voor pilot- of demonstratieprojecten waarmee zij het energieverbruik van hun bedrijf verminderen. Waar het reguliere subsidiebudget van de DEI+ vorig en dit jaar vliegensvlug vergeven was, is dat niet het geval voor het onderdeel ‘Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen’. Voor dit thema is binnen de DEI+ namelijk een apart subsidiebudget van 9 miljoen euro beschikbaar. Bedrijven kunnen nog tot 10 januari 2023 subsidie aanvragen – er is nog circa 80 procent van het budget beschikbaar – maar de eerste projecten zijn reeds goedgekeurd. Bij 4 van de gehonoreerde projecten speelt zonne-energie de hoofdrol: lokale energieoplossing, HTC5 façade, Innovatieve uitbreiding Fectum Source en ZOnnewarmte met BOdemopslag (ZOBO).

Lees hier het volledige artikel in de juni 2022-editie van Solar Magazine.

Efteling maakt Anderrijk aardgasloos

Het is weliswaar geen zonne-energieproject, maar wel een project dat noemenswaardig is: ‘Efteling Aardgasloos: Energievoorziening Anderrijk’. Voor Nederlands bekendste en grootste pretpark wordt duurzaamheid in toenemende mate een thema waarop het wordt gewaardeerd en een verantwoordelijkheid heeft te nemen. Het doel is om uiterlijk in 2030 geheel klimaatneutraal te zijn. De bouw van een grote zonnecarport met 12.000 zonnepanelen – die in april van start ging – is daarbij een van de eerste mijlpalen.

Voor dit DEI+-innovatieproject, dat begin maart van start is gegaan en loopt tot en met eind juni 2023, heeft de Efteling ruim 2,1 miljoen euro subsidie toegekend gekregen. De totale projectkosten bedragen bijna 6 miljoen euro. Opvallend is dat de Efteling bij de subsidieaanvraag geen partners genoemd heeft.

Watervoerend terreintracé
Binnen het innovatieproject legt de Efteling een toekomstbestendig, ondergronds watervoerend terreintracé in Anderrijk – een van de 5 gebieden in het pretpark – waarmee verschillende gebouwen met elkaar verbonden worden en waar bodemenergie op aangesloten wordt. Verder wordt een energie-uit-oppervlaktewatersysteem aangelegd in de Aquanura-vijver. Ook worden een aantal gebouwen op het terreintracé aangesloten, zodat deze gebruik kunnen maken van bodemenergie en energie-uitwisseling. Daarbij worden ook warmtepompen toegepast.

Beoogd eindresultaat is het demonstreren van een installatie voor het duurzaam koelen en verwarmen van gebouwen in bestaande bouw, waardoor het gebruik van aardgas kan worden teruggebracht naar 0.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten