logo
wvhj2023
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
© Hugo Kurk | Dreamstime.com
27 juni 2022

‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen kent alleen maar verliezers’

‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen kent alleen maar verliezers.’ Dat stelt Jikke Biermasz van advocatenkantoor Ploum, betrokken bij tientallen rechtszaken over vermeend omzeilen van de heffingen.

‘Bedrijf moet ruim 50.000 euro betalen voor omzeilen importheffingen’. ‘Nederlandse rechter spreekt Duits bedrijf vrij van omzeilen importheffingen op zonnepanelen’. ‘Bedrijf moet naheffing van 600.000 euro betalen voor omzeilen importheffingen zonnepanelen’. ‘Rechtbank: logistiek dienstverlener krijgt terecht naheffing voor omzeilen importheffingen van zonnepanelen’. Het zijn zomaar enkele koppen van de grote hoeveelheid berichten op de Solar Magazine-website over de nasleep van het Europese importheffingendossier. De redactie spreekt met Jikke Biermasz van advocatenkantoor Ploum, dat in Nederland voor dit dossier een groot aantal van de rechtszaken heeft gevoerd en nog altijd in behandeling heeft.

Minimumimportprijs
Het zonnepanelendossier startte voor de Nederlandse Douane medio 2013, nadat de Europese Commissie besloot zogenaamde ‘antidumpingrechten en compenserende rechten’ op de invoer in de Europese Unie van Chinese zonnepanelen in te stellen, met als motivering dat China zich schuldig maakte aan ongeoorloofde dumping- en subsidiepraktijken, met als gevolg schade voor de Europese pv-industrie en aanverwante leveranciers.

Chinese fabrikanten die niet deelnamen aan de ‘joint undertaking’ – een overeenkomst tussen de Europese Commissie, de Chinese Kamer van Koophandel en de Chinese pv-industrie – moesten ongeveer 65 procent aan invoerbelasting aan de Europese grenzen betalen. Fabrikanten die deelnamen aan de joint undertaking mochten tegen de minimumimportprijs (MIP) invoeren. De  douaneautoriteiten van de nationale lidstaten waren belast met de controles aan de grens en het innen van de invoerbelasting. Tijdens de Europese importheffingen – die tot 3 september 2018 van kracht waren – kende de Nederlandse Douane een apart projectteam dat op Europees niveau informatie uitwisselde met het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF). De informatie die men uitwisselde, waren statistieken zoals invoervolumes, invoerwaarde, exportlanden, exporteurs en ook de importeurs in Rotterdam en andere invoersteden. De Europese Commissie controleerde of alle EU-lidstaten hun verplichtingen nakwamen.

Honderden naheffingen
De Nederlandse Douane verstuurde vanwege honderden invoeraangiften naheffingen aan bedrijven die de invoerbelasting omzeilden. Dat waren niet alleen in Nederland gevestigde importeurs, maar ook ‘plofferimporteurs’ met een GmbH in Duitsland. Chinese fabrikanten factureerden op het niveau van de MIP aan de importerende GmbH. Vervolgens verkocht deze importeur ver onder de MIP de zonnepanelen door. Doordat de importeurs structureel verlies leden, ploften deze GmbH’s. Direct gevolg is dat van de honderden miljoenen euro’s aan naheffingen slechts enkele tientallen procenten is geïncasseerd.

In een terugblik met de redactie van Solar Magazine stelde de Nederlandse Douane eind 2018 dat haar optreden een afschrikkende werking heeft gehad. Biermasz heeft echter zo haar twijfels bij de behaalde resultaten. ‘Uiteindelijk hebben de Europese Commissie, het Europees antifraudebureau OLAF, de douaneautoriteiten, bedrijven en advocaten heel veel tijd en energie gestoken in het ruziën over claims die deels uiteindelijk niet eens betaald zullen worden, omdat niemand zijn portemonnee kan trekken. De navorderingen betreffen in veel gevallen zeer aanzienlijke, en soms zelfs astronomische bedragen. Degenen die misschien wel zouden kunnen betalen – de fabrikanten in China – krijgt men niet te pakken.’

Lees hier het volledige artikel in de juni 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten