logo
wvhj2023
© TU Delft
© TU Delft
8 juni 2022

Studenten TU Delft presenteren modulaire zonnepanelen om energietransitie te versnellen

15.000 studenten van de TU Delft presenteren deze week hun ideeën en prototypen over hoe de energietransitie versneld kan worden. Een van de concepten die te zien is, zijn modulaire zonnepanelen.

De studenten hebben het afgelopen halfjaar aan de universiteit een vak gevolgd waarin het versnellen van de energietransitie centraal stond. Dit heeft geleid tot de  ideeën en prototypen die 9 juni te zien zijn tijdens het Energy Challenge Event, dat plaatsvindt in het kader van TU Delfts lustrumjaar.

180 jaar
Dit jaar bestaat de TU Delft 180 jaar. Kornelis Blok, voorzitter van de lustrumcommissie en coauteur van het meest recente rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, windt er geen doekjes om. ‘Laten we vooropstellen dat er 3 woorden héél erg belangrijk zijn: versnellen, versnellen, versnellen. Dat is de rode draad van dit lustrumjaar, en alle jaren erop. Het is dan ook niet zonder reden dat de TU Delft – met zo’n 1.000 energiewetenschappers – een van de grootste onderzoeksinstituten in Europa is op dit gebied. Of het nu gaat om wind- en zonne-energie, waterstof, nieuwe synthetische brandstoffen of kernenergie: we hebben gewoon álles in huis om de wereld mooier en groener te maken.’

Opgebruikte zonnepanelen
Voor een van de vakken van de master Sustainable Energy Technology kozen studenten een locatie, ergens in Nederland, waarvoor ze een energiesysteem – volledig draaiend op hernieuwbare- energiebronnen – ontwierpen en modelleerden. Daarnaast werd de studenten gevraagd om iedere week een video te maken waarin ze de voortgang van hun project deelden.

Zo hielden studenten van de opleiding Industrieel Ontwerpen zich de afgelopen tijd bezig met de toekomst van opgebruikte zonnepanelen. Industrieel ontwerpers vormen de wereld om ons heen. Van games die mensen met dementie helpen en iconische waterflessen tot gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen in India – nu ging een deel van hen aan de slag met een reeks vragen: ‘Wat doen we met zonnepanelen als zij het einde van hun levensduur hebben bereikt? Zijn we in staat ze te recyclen? Kunnen we modulaire zonnepanelen ontwerpen? En welke rol speelt esthetiek in dit vraagstuk?’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten