Solar Magazine - Energiefonds Overijssel: tweede LEI-F-financiering voor zonnepark Energie Salland West
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energiefonds Overijssel: tweede LEI-F-financiering voor zonnepark Energie Salland West
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Energiefonds Overijssel: tweede LEI-F-financiering voor zonnepark Energie Salland West

Energiefonds Overijssel heeft vanuit zijn LEI-F-faciliteit een nieuwe financiering verstrekt voor energiecoöperatie Salland West Energie. Deze tweede financiering is voor een zonnepark in Lierderholthuis.

De LEI-F, ontwikkeld door Energiefonds Overijssel (EFO), Nieuwe Energie Overijssel (NEO) en Natuur en Milieu Overijssel, voorziet lokale energie-initiatieven van (gedeeltelijke) financiering in de ontwikkelfase van hun duurzame-energieproject. Vaak is dit een risicovolle fase die nog veel onzekerheden kent.

Lokaal eigendom
Eerder dit jaar ontving Salland West Energie al een LEI-F-lening voor een project in Laag Zuthem.

Met de LEI-F kunnen de initiatiefnemers van de coöperatie stappen zetten in de voorgenomen ontwikkeling van een zonnepark bij de Herenbrinkweg in Lierderholthuis. Maar voordat dit zonnepark écht gerealiseerd is, moet het geheel nog ontwikkeld worden. Hierbij is het de uitdrukkelijke wens om dit zoveel mogelijk met lokale inzet en ook in lokaal eigendom tot stand te brengen. Vanuit het Energiefonds is voor deze ontwikkeling een LEI-F-financiering verstrekt van 63.000 euro.

Al het elektriciteitsgebruik
Het zonne-energieproject op de locatie in Laag Zuthem was het eerste project van de coöperatie. De coöperatie heeft als doel om, altijd in samenspraak met lokale partijen en de omwonenden, een flinke lokale bijdrage te leveren aan de energietransitie in de gemeente Raalte. Is straks ook de zonneweide in Lierderholthuis gerealiseerd, dan wordt al het elektriciteitsgebruik van beide dorpen volledig duurzaam opgewekt. Naast deze grondgebonden zonneparken wordt er ook gewerkt aan zonnepanelen op daken. Voor de elektriciteitsopgave zijn de dorpen straks energiepositief. De volgende uitdaging van de coöperatie is dan de warmteopgave.

Als 2 afzonderlijke dorpen zijn ze (beide) te klein om dit soort projecten te kunnen volbrengen. Door samen op te trekken, ontstaat er meer draagvlak en hoopt men meer voor elkaar te krijgen. Belangrijk daarbij is dat de regie in eigen hand gehouden kan worden. ‘De informele samenwerking tussen de dorpen Laag Zuthem en Lierderholthuis was er al wel, maar het is goed dat we deze nu in één coöperatie hebben geformaliseerd’, licht bestuurder Simon de Jong toe. ‘De coöperatie heeft samen met Energiefonds Overijssel een ontwikkelvennootschap opgericht, Energie Salland West BV en dat geeft een goed gevoel; we zijn volwaardig gesprekspartner met de partijen die we nodig hebben om tot realisatie van onze plannen te komen. We proberen het geheel met zoveel mogelijk lokaal beschikbare kennis verder te ontwikkelen: door en voor Salland West.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Technical Sales of Technisch Commercieel Medewerker Binnendienst

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!