Solar Magazine - HeatStore zet in op hogetemperatuuropslag en vraagsturing: ‘Grote kansen in Vlaanderen’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
HeatStore zet in op hogetemperatuuropslag en vraagsturing: ‘Grote kansen in Vlaanderen’

HeatStore zet in op hogetemperatuuropslag en vraagsturing: ‘Grote kansen in Vlaanderen’

‘Is Mol het nieuwe Groningen?’ Zo kopten de Vlaamse media tendentieus na een seismische schok met een kracht van 2,1 op de schaal van Richter in de Kempische gemeente op 23 juni 2019.

​Die werd veroorzaakt door de geothermische proefcentrale van VITO, verbonden aan een van de pilots binnen het Europese innovatieproject HeatStore. Inmiddels is de rust weergekeerd en komt de installatie die het lokale warmtenet voedt voorzichtig op stoom. Daarbij worden de mogelijkheden om pieken in warmtevraag af te vlakken onderzocht, onder andere door de thermische massa van gebouwen en infrastructuur te benutten.

Het warmtenet dat de gebouwen van VITO – een onafhankelijke Vlaamse onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling – en die van nucleair onderzoekscentrum SCK CEN in Mol van warmte voorziet, ligt er al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het werd ooit gevoed door de restwarmte van een nabijgelegen kolencentrale. Die bestaat inmiddels niet meer. Er werd overgeschakeld op een gasgestookte warmtekrachtkoppelinginstallatie, die ondertussen ook is uitgefaseerd. Sinds eind 2021 wordt diepe geothermie gebruikt als warmtebron. Daarmee is het de eerste proef met deze technologie in de regio, en het vierde operationele systeem in België als geheel.

Warmtebronnen en opslag
In Europa wordt ruim 85 procent van de warmte en koude, bijvoorbeeld ten behoeve van het verwarmen en koelen van woningen en gebouwen, geproduceerd met fossiele brandstoffen. Er is dus nog een lange weg te gaan in de energietransitie. Daarbij moet onder andere worden ingezet op gebruikmaken van grootschalige hernieuwbarewarmtebronnen. Maar ook het massaal bufferen van warmte voor kortere en lange termijn is onlosmakelijk verbonden met deze ontwikkeling. Zo kan immers de nodige flexibiliteit worden gecreëerd om volatiliteit in de vraag te ondervangen. Geothermie en (ondergrondse) opslag zijn daarbij zeer kansrijk, volgens de bevindingen van het Europese innovatieproject HeatStore dat onlangs werd afgerond.

Steeds strenger
‘Daar deden maar liefst 9 landen aan mee’, vertelt Koen Allaerts, researcher thermische energiesystemen bij VITO/EnergyVille. ‘Ons warmtenetwerk met slimme vraagsturing is 1 van de 6 pilots die de afgelopen 4 jaar in dit kader zijn gerealiseerd. We zien momenteel de Europese interesse in de verduurzaming van onze warmtevoorziening sterk toenemen. Zo worden de eisen ten aanzien van de energieprestaties van gebouwen steeds strenger, en zijn die tevens gekoppeld aan een verplicht percentage duurzame opwekking. Daarnaast speelt de actualiteit; de hoge gasprijzen en behoefte aan een energie-autonoom Europa. Ook in Vlaanderen liggen grote kansen voor het toepassen van geothermie, maar daarbij zijn nog flinke barrières te overwinnen.’

​Lees hier het volledige artikel in de mei 2022-editie van Storage Magazine.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Productontwerper

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraaat 6b
Everday zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!