Solar Magazine - Wereldwijd 1 terawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd, terawatt-tijdperk aangebroken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Wereldwijd 1 terawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd, terawatt-tijdperk aangebroken
© Chuyu | Dreamstime.com

Wereldwijd 1 terawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd, terawatt-tijdperk aangebroken

Wereldwijd is er 1 terawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd en dit vermogen verdubbelt de komende 3,5 jaar. Dat blijkt uit de Global Market Outlook van SolarPower Europe die gepresenteerd is op Intersolar Europe.

De onderzoekers van SolarPower Europe melden dat er in 2021 wereldwijd 167,8 gigawattpiek aan zonnepanelen is geïnstalleerd. Dat is een groei van 21 procent ten opzichte van de 139,2 gigawattpiek een jaar eerder.

1 terawattpiek
Daarmee bedroeg het totaal geïnstalleerde vermogen eind vorig jaar 940 gigawattpiek, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

De onderzoekers stellen dat de mijlpaal van 1 terawattpiek aan geïnstalleerd pv-vermogen naar alle waarschijnlijkheid afgelopen maand bereikt is. Tegelijkertijd voorziet zonne-energie echter nog steeds in slechts maar een klein deel – ongeveer 4 procent – van de wereldwijde vraag naar elektriciteit, terwijl meer dan 70 procent wordt geleverd door niet-hernieuwbare bronnen.

China
Met een jaarlijkse groei van 14 procent en een recordvermogen van 54,9 gigawattpiek aan nieuw geïnstalleerde zonnepanelen, behield China in 2021 zijn marktleiderschap. Het land voegde 2 keer zoveel zonne-energiecapaciteit toe te voegen als de op een na grootste markt: de Verenigde Staten.

Stijging prijzen
Ondanks de stijging van de prijzen voor zonnepanelen en andere componenten alsook de transporttarieven, verwacht SolarPower Europe dat ook 2022 een recordjaar wordt. 25 van de 27 Europese landen zullen daarbij dit jaar meer zonnepanelen installeren dan in 2021.

In 2022 hanteren de onderzoekers in hun medium-scenario een groei van 36 procent tot 228,5 gigawattpiek. De jaarlijkse verkoop zal vervolgens groeien van 255,8 gigawattpiek in 2023 naar 347 gigawattpiek in 2026. Onderstaande grafiek toont de 3 scenario’s van SolarPower Europe.

Terawatt-tijdperk
Terwijl het 10 jaar duurde om het wereldwijd geïnstalleerde vermogen te laten groeien van 100 gigawattpiek in 2012 naar 1 terawattpiek in 2022, zal het slechts 3,5 jaar duren om dit meer dan te verdubbelen tot 2 terawattpiek. Eind 2025 zal het opgestelde vermogen te midden van het ‘terawatt’-tijdperk gegroeid zijn tot maar liefst 2,3 terawattpiek.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!