logo
wvhj2023
© Willem Buiter
© Willem Buiter
6 mei 2022

Correctiebedragen SDE++ sluiten niet meer aan bij inkomsten uit stroomverkoop

De correctiebedragen van de subsidieregeling SDE++, en haar voorganger SDE+, sluiten niet maar aan bij de inkomsten die systeemeigenaren halen uit de verkoop van de opgewekte zonne-energie.

Uit een analyse van de energiebeurs EPEX – vroeger APX geheten – en een vergelijking met de correctiebedragen van de subsidieregeling SDE+(+) komt een duidelijk probleem naar voren ten aanzien van de rentabiliteit voor zonnepaneeleigenaren.

Negatieve prijzen
In de SDE++-regeling worden correctiebedragen gehanteerd om de subsidiebetaling uit te rekenen. Wanneer de correctieprijs onder het in de beschikking aangegeven basisbedrag uitkomt, wordt het verschil uitbetaald. Bij meer recente subsidiebeschikkingen wordt op die prijs een korting toegepast over de direct uit de productie verbruikte stroom – de zogenaamde niet-netlevering – in verband met een voordeel op de netkosten, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Het jaarlijks vastgestelde correctiebedrag sluit vrijwel naadloos aan bij de jaargemiddelden van de prijzen op de EPEX. Daar waar kleine verschillen te zien zijn, vloeit dat voort uit de negatieve prijzen die wanneer ze 6 uur of langer aanhouden, niet meegenomen worden in de uitbetaling en de berekening van de subsidie.

2 problemen
De laatste jaren doet zich in die systematiek een probleem voor. Als een exploitant van een pv-systeem stroom verkoopt op de EPEX, zal de afnemer daarop een afslag hanteren. Daardoor sluit de uitbetalingsprijs allereerst niet naadloos aan. De afslagen variëren in de markt tussen de 0,5 en de 0,8 eurocent per kilowattuur; afhankelijk van de afnemer en de omvang van de productie en het verbruik. Een tweede probleem doet zich voor bij het productiepatroon in combinatie met het prijspatroon. Zonnepanelen produceren niet ieder uur van de dag evenveel stroom. De elektriciteitsproductie vindt grofweg plaats tussen 7 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds, met een piek tussen 11 en 15 uur. Iedereen kent deze paraboolpatronen.

Als we zo’n productiepatroon over het prijspatroon van de EPEX heen leggen, kun je vaststellen wat de gemiddelde prijs op de EPEX is gerelateerd aan het productiepatroon. Waar in de eerste jaren van de SDE+(+)-regeling het productiepatroon zorgde voor een iets hoger dan gemiddelde prijs, is dat zich de laatste jaren aan het omdraaien.

Lees hier de volledige column van Willem Buiter in de mei 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten