logo
wvhj2023
© OCI
© OCI
28 april 2022

Tongwei en GCL nieuwe marktleiders in polysilicium, waarschuwing voor dominantie China

Tongwei en GCL Technology zijn de 2 nieuwe marktleiders in de polysiliciumindustrie. Dat meldt marktonderzoeksbureau Bernreuter Research dat daarbij direct waarschuwt voor de dominantie van China.

Nadat Tongwei in 2020 het Duitse Wacker Chemie verving als ’s werelds grootste polysiliciumfabrikant, verdreef GCL Wacker in 2021 van de tweede plaats. Beide Chinese bedrijven behaalden in 2021 voor het eerst een jaarlijkse productie van meer dan 100.000 ton. In 2023 zullen beide bedrijven een productiecapaciteit van maar liefst 370.000 ton bereiken.

Top 10
De polysiliciumproducenten in de top 10 zijn door Bernreuter Research gerangschikt op productiecapaciteit. In sommige gevallen is de productiecapaciteit aanzienlijk hoger dan de daadwerkelijke productie. 7 van de fabrikanten in de top 10 zijn gevestigd in China.

Fabrikant

Productiecapaciteit in april 2022 (in ton)

Tongwei (China)

205.000

GCL (China)

140.000

Daqo New Energy (China)

140.000

Xinte Energy  (China)

100.000

Wacker (Duitsland en Amerika)

85.000

East Hope (China)

70.000

Asia Silicon (China)

52.000

OCI (Zuid-Korea en Maleisië)

36.500

Hemlock Semiconductor (Amerika)

20.000

TianREC (China)

19.300

Uit top 3 gevallen
Het Duits-Amerikaanse Wacker is uit de top 3 gevallen, waarmee de volledige top 3 nu Chinees is. ‘Wacker zal een soortgelijke koers varen als de voormalige marktleider Hemlock Semiconductor 10 jaar geleden deed’, duidt Johannes Bernreuter, chief executive officer van Bernreuter Research. ‘Het bedrijf richt zich in toenemende mate op het uitbouwen van zijn leidende positie in de elektronische polysiliciummarkt voor halfgeleiders; tegelijkertijd verliest het steeds meer marktaandeel in de snelgroeiende zonne-energiesector.’

Meer dan 90 procent
Als gevolg hiervan zal Wacker tegen 2023 naar de zesde plaats zakken, voorspelt Bernreuter Research. Toen het in de Verenigde Staten gevestigde Hemlock Semiconductor in 2012 zijn toppositie verloor, had China een aandeel van slechts 30 procent in de wereldwijde productie van polysilicium. In 2021 is dit aandeel al gestegen tot 76 procent en in de ‘solar-grade’-sector zelfs tot meer dan 80 procent. Aangezien er momenteel een gigantische expansiegolf gaande is in China, zal het aandeel van het land in de wereldwijde polysiliciumproductie nog verder groeien: tot meer dan 90 procent.

‘De Russische invasie van Oekraïne heeft de ogen geopend voor wat het betekent om economisch afhankelijk te zijn van een dictatoriaal regime’, aldus Bernreuter. ‘Westerse regeringen mogen niet dezelfde fout maken met China. Het is hoog tijd om niet-Chinese toeleveringsketens voor zonne-energie op te zetten. China heeft aangetoond wat de ingrediënten van succes zijn: lage elektriciteitstarieven voor de energieverslindende productie van polysilicium en ingots, leninggaranties voor particuliere investeringen, kostenefficiënte productie van apparatuur en strategische vooruitziendheid.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten