logo
© Artjazz | Dreamstime.com
© Artjazz | Dreamstime.com
20 april 2022

56 procent Nederlanders gelooft dat energietransitie economie laat groeien

De meerderheid van de Nederlanders verwacht dat de energietransitie hun levenskwaliteit laat toenemen, de economie laat groeien en meer banen creëert. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Investeringsbank.

De Europese Investeringsbank (EIB) is de kredietverlenende instelling van de Europese Unie en wereldwijd een van de grootste multilaterale kredietverleners voor klimaatactieprojecten.

Positieve impact
Uit de Klimaatenquête van de EIB blijkt dat 56 procent van de Nederlanders vindt dat de groene transitie een bron van economische groei zal worden. Dit is in lijn met het gemiddelde voor heel Europa, dat eveneens 56 procent bedraagt.

58 procent van de Nederlanders verwacht bovendien een toename van hun levenskwaliteit, met meer comfort in hun dagelijks leven en een positieve impact op de kwaliteit van hun voeding of gezondheid. Beleidsmaatregelen om de klimaatnoodtoestand aan te pakken, worden als goed nieuws gezien voor de arbeidsmarkt: 62 procent van de Nederlanders – 6 procent boven het Europees gemiddelde van 56 procent – denkt dat deze maatregelen netto een positieve impact zullen hebben op de werkgelegenheid in Nederland en dat ze meer nieuwe banen zullen creëren dan bestaande banen doen verdwijnen.

Daling koopkracht en verhuizen
59 procent van de ondervraagden verwacht echter wel een daling van hun koopkracht naarmate de groene transitie zich doorzet. Volgens de Nederlanders zullen de uitdagingen van de klimaatverandering van blijvende aard zijn. 23 procent is van mening dat de klimaatnoodtoestand tegen 2050 onder controle zal zijn, terwijl 72 procent denkt dat er tegen die tijd nog steeds een ernstig probleem is.

Wordt hen gevraagd naar de mogelijke impact van de klimaatcrisis op langere termijn, dan geeft een kwart van de Nederlanders aan er rekening mee te houden mogelijk naar een andere streek of naar een ander land te moeten verhuizen. Die bezorgdheid is veel groter bij twintigers: in de leeftijdscategorie van 20 tot en met 29 jaar geeft 44 procent aan zich zorgen te maken over een mogelijk gedwongen verhuizing door klimaatgerelateerde factoren. Veel Nederlanders, en met name jongeren, maken zich ook zorgen over het voortbestaan van hun eigen baan. 19 procent van de respondenten vreest zijn baan te kunnen verliezen doordat deze niet langer verenigbaar is met de strijd tegen de klimaatverandering. Bij de 20- tot 29-jarigen stijgt dit cijfer tot 36 procent.

Geen auto meer
De Nederlanders zijn zich tot slot ook bewust van de gedragswijzigingen die noodzakelijk zijn om de klimaatverandering aan te pakken. Wijzigingen aan hun eigen levenswijze om de koolstofuitstoot te verlagen, zullen volgens hen in de komende 20 jaar aanzienlijk aan belang winnen. 23 procent denkt dat de meeste mensen over 20 jaar geen auto meer zullen bezitten en 58 procent denkt dat de meeste mensen tegen die tijd vanuit huis zullen werken om op die manier een bijdrage te leveren aan de klimaatactie. Tot slot denkt een derde van de respondenten (31 procent) dat de meeste mensen tegen die tijd een plantaardig dieet zullen aanhouden en 48 procent verwacht dat aan elke burger een energiequotum zal worden toegekend.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten