Met de verwachte toename in geïnstalleerde capaciteit zullen we deze situatie in de komende jaren steeds vaker tegenkomen en regelmatig meer opwekken dan we landelijk gebruiken. Om de balans in het elektriciteitsnet te bewaken zal er daarom steeds vaker een oplossing moeten worden gevonden voor overtollige productie.
Elektriciteitsoverschotten
Met frequenter elektriciteitsoverschotten in het vooruitzicht, maakt de energietransitie zich op voor een volgende fase. Hierin staat de hoeveelheid nieuwe opwekcapaciteit niet langer centraal, maar wordt juist het slim inpassen van de hernieuwbare opwek van groot belang. Dat kan betekenen dat piekopwek moet worden afgetopt zoals nu al gebeurt bij verschillende grootschalige zonnestroominstallaties, dat stuurbare processen de grootste vraag verplaatsen naar momenten met de hoogste opwek – bijvoorbeeld in koelhuizen of elektrische bewateringsinstallaties, maar ook dat opwek wordt verplaatst naar een ander moment van de dag met behulp van energieopslag. Een aantal rapporten dat de afgelopen periode verscheen, geeft een idee wat we de komende jaren kunnen verwachten.
Batterijenmarkt komt op gang
Zo liet het Nationaal Smart Storage Trendrapport zien dat de batterijenmarkt op gang is gekomen. Ruim 70 procent van de 185 megawattuur aan totale opslagcapaciteit werd in 2021 aangesloten. Het overgrote gedeelte van deze opslagcapaciteit genereert z’n inkomsten door de batterij in te zetten voor commerciële doeleinden met een combinatie van netdiensten op verschillende balanceringsmarkten, elektriciteitshandel of peakshaving.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.