logo
wvhj2023
© Albert Heijn
© Albert Heijn
29 maart 2022

GO-e: ‘Waar en wanneer is flexibiliteit het goede alternatief voor netverzwaring?’

Het MOOI-project Gebouwde Omgeving Elektrificatie, oftewel GO-e, onderzoekt of slimme flexibiliteitsdiensten een overbrugging of zelfs een goed alternatief kan zijn voor netverzwaring.

‘Een van de grootste uitdagingen van de energietransitie, in ieder geval voor deze fase.’ Zo noemt Bob Ran, programmamanager Regionale Energietransitie bij TNO, het groeiende gebrek aan capaciteit op het Nederlandse elektriciteitsnet. Smart grids is een relatief jonge technologie. Zo’n 10 jaar geleden heeft de energiesector de eerste pilots uitgevoerd, met een leidende rol van de netbeheerders. Er zijn ondertussen meerdere proof-of-concepts beschikbaar, bijvoorbeeld op het gebied van smart charging van elektrische voertuigen en de slimme inzet van warmtepompen en batterijen. Technisch is heel veel mogelijk. Maar waar en wanneer is flexibiliteit nu een overbrugging of zelfs een goed alternatief voor netverzwaring? En hoe kunnen flexibiliteitsdiensten van energieleveranciers op grote schaal worden toegepast? Die vragen beantwoorden is een belangrijk doel van GO-e.

Geen vrijblijvende zaak
Het GO-e-consortium bestaat uit Alliander, Enexis, Stedin, ElaadNL, Greenchoice, Recoy, Itho Daalderop, ETPA, Technolution, Phase to Phase, DNV, Witteveen + Bos, TU Eindhoven en TU Delft, en staat onder leiding van TNO. Zij werken in het project samen met groepen consumenten en zakelijke eindgebruikers. Daarmee zijn alle partijen in de keten vertegenwoordigd. Dat is volgens Ran noodzakelijk, gezien de complexiteit van de opgave.

‘Het verzwaren van elektriciteitsnetten is kostbaar, het kost tijd en menskracht. Netbeheerders stellen de haalbaarheid voor de korte termijn ter discussie. Het ontwikkelen en faciliteren van flexibiliteitsdiensten als een oplossing klinkt gemakkelijk, maar in werkelijkheid is dat uiteraard geen vrijblijvende zaak. Wil je dat op grote schaal en sociaal-economisch op een aantrekkelijke manier doen, dan moeten alle stakeholders in ons energiesysteem op één lijn komen en samenwerken. Het moet ook zo worden georganiseerd dat er altijd, op de juiste plek, op het juiste moment voldoende flexibiliteit beschikbaar is. Het garanderen van energiezekerheid is dus een harde eis. Tegelijkertijd liggen er wel degelijk grote kansen, ook ten aanzien van het benutten van lokaal opgewekte, duurzame energie.’

Lees hier het volledige artikel in de maart 2022-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten